08/10/14 14:53
(http://pik.bg)

Военноморските ни сили навършват 135 години

Военноморските ни сили навършват 135 години

По традиция през втория неделен ден на месец Август Военноморските сили на Република България празнуват своя Рожден ден. Основите на военния ни флот са поставени в Русе през 1879 година.

През 1897-ма Военноморските сили са разделени на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна. Две години по-късно Щабът на ВМС е изцяло базиран в морската столица, като там е създаден и първият военноморски клуб.

Центърът на празненствата по повод 135-годишнината от създаването на ВМС ще бъде във Варна. Отбелязването на годишнината започва с ритуал по тържественото вдигане на флаговете на корабите от флота, който ще се проведе на Морска гара. Отново там ще последва военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров". До обяд официалните гости ще могат да разгледат корабите на ВМС.

От 10 до 18 часа Военноморският музей ще бъде отворен за безплатни посещения на граждани и гости. Празничният ден ще завърши с концерт на Мъжкия хор на моряците, който започва в 18 часа на сцена "Раковина" в Морската градина, съобщи topnovini.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване