08/11/14 11:25
(http://pik.bg)

Фандъкова: Дори в годините на криза не си позволихме да намалим парите за култура

Фандъкова: Дори в годините на криза не си позволихме да намалим парите за култура

Във всяка тема, която засяга градското развитие, всъщност има по една гражданска организация, която ни стимулира, дава ни сили или ни критикува, и по този начин можем да намери най-доброто решение за града. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва с култура” на БНТ.

Според Фандъкова ролята на Столична община в развитието на културния живот е да създава условия и да подпомага гражданите, творците и особено младите хора да реализират идеите си. Тя припомни, че именно Столична община е първата, създала специален фонд за финансиране на граждански проекти по програма „Култура“, която вече няколко години отделя и предоставя средства за културни проекти. 

„Бюджетът на програмата е над 1 милион лева ежегодно. Дори в годините на криза не си позволихме да го намалим, напротив. По-късно към нея се добави програма „Европа“. Вече създадохме и първия иновативен проект за финансиране на културни събития“, обясни столичният кмет.

По думите й Столична община предлага един успешен модел за съвместна и ползотворна работа между граждани, творци, бизнес и институции. 

„С нашия ентусиазъм в годините ние успяхме да заразим и нашите съседи - това са съседните общини от Югозападния регион. Смятам, че това също е един специфичен, нов за България модел, където регионалната тема не е добре представена. Намерихме много общи допирни точки с колегите от Перник, Благоевград и Кюстендил, както и от останалите градове. И нека не забравяме, че Югозападният регион граничи с Гърция, Македония, Сърбия, т.е. това дава и едно балканско измерение на нашата кандидатура за „Европейска столица на културата“, допълни Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване