08/12/14 01:43
(http://e-vestnik.bg/)

Законът на отмъщението в Украйна

На 8 декември 1991 г. ръководителите на Русия, Украйна и Беларус подписват Беловежките съглашения за радпускането на СССР и създаването на ОНД. Снимка: архив

Миналата седмица мнозинството във Върховната Рада и  правителството в Киев дръзнаха най-сетне да изпълнят едно от  ключовите искания на Майдана – стартираха лустрацията. Трябваше да го сторят рано или късно, защото лустрационен орган вече е  предвиден в апарата на новата украинска власт.
Трудно представим е мащабът на предстоящото прочистване в  политическия елит и силовите структури. То ще обхване хората,  работили навремето в компартията, комсомола, тайните служби, а  най-вече във властовата вертикала на Янукович – или участвали някак в потушаването на скорошните зимни размирици. Актуалният характер на документа – търсят се враговете на днешния ден, обаче подсказва, че с тях нещата може да приключат. Тогава  лустрацията по украински няма много да наподобява  мащабните събития в Полша, дори по-скромните в Унгария и Балтика.
Докато политическият елит в Украйна е главно с произход от Съветския съюз, изглежда просто невъзможно да бъде разфасован на  черни и бели. Съдийската роля ще поемат хора, виновни досущ  като бракуваните от тях. Първият президент Леонид Кравчук е бил  секретар на украинския ЦК; Леонид Кучма, вторият – секретар на  партийния комитет в “Южмаш”, най-голямото предприятие в  страната; Петро Порошенко беше министър в кабинета на Янукович. Революцията отгоре, каквато се случи в постсъветското  пространство, изобщо не предполага лустрация. Тук се използват  по-меки, но и по-изтънчени инструменти за политическо отмъщение.
Най-голямата заслуга на Борис Елцин е тъкмо там, че той  преведе Русия през бурната революционна река без голяма  гражданска война. Впрочем всеки можеше да отмъщава на когото си  ще без никаква лустрация – това обаче не стана. Елцин склони на  компромиси, но не и на кръв: Мавзолеят си стои, компартията  също, все така без да представлява интересите на трудещите се, а  “ремонтът” на КГБ само го посви, преименува и събори паметника  на един палач.
Дали Елцин не е искал лустрация или просто трезво си е  пресметнал силите? Той си отиде; отнесе и отговора. Макар че  дори човек с направо животинска политическа интуиция като Борис  Николаевич едва ли би могъл да подозира, че седем години след  смъртта му Русия ще дири своето бъдеще в отхвърленото от него  съветско минало.
Но да се върнем на Киев. Местните управници сякаш за пореден  път действат против логиката на собственото си оцеляване. Точно  когато тече гражданска война и страната трябва да се сплоти,  властта под натиска на лумпени зарежда страховито оръдие на  раздора. Бъдещата ситуация косвено е разчертана на оригинална  карта, рисувана от местни специалисти. Те отбелязват с червени  точки всички властови учреждения в Украйна, разположени на някоя  улица “Ленин”. Източно от полско-украинската граница от 1939 г.  червеното е почти без пролуки; западно от чертата червени  обриви почти няма. Не се ли скъса мрежата, с която киевската  власт се кани да лови бивши комунисти, чекисти и назначенци на  Янукович, отсега е ясно къде ще набира нов елит: Лвов, Тернопол,  Ровно, Иваново-Франковск, Черновци . . . Точно те захранват и  днес “Свобода” и “Десния сектор”.
Онези в Украйна, които настояват днес за лустрация по полския модел, явно зле са проучили опита на тази страна. Нищо че архивите на полските тайни служби са запазени почти изцяло, а  в Украйна е точно обратното. Някои в Киев се гордеят може би,  че първата стъпка по пътя на Полша вече е направена - съдът  всеки момент ще забрани компартията. Едва ли обаче днешните  украински власти ще продължат с аналогиите - а нали щом бе  забранена, комунистическата ПОРП веднага се преименува на  социал-демократическа и се нареди сред най-влиятелните  политически сили в страната.
Лустрацията беляза Полша ...

Публикувана на 08/12/14 01:43 http://e-vestnik.bg/21112/zakonat-na-otmashtenieto-v-ukrayna/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване