08/12/14 06:42
(http://pik.bg)

Наши ученици на стаж в "Мерцедес", "Опел", "Тойота" и "Ситроен"

Наши ученици на стаж в "Мерцедес", "Опел", "Тойота" и "Ситроен"

20 фирми са заявили желание да вземат на стаж ученици. Компаниите ще наемат младежи от 11 и 12 клас от 13 гимназии в различни градове. Кандидатите за практики ще трябва да се яват на конкурс. От значение ще бъде техният успех и поведението им в училище. Идеята учениците да карат практики на реални работни места срещу заплащане е на път да се осъществи. "Мерцедес", "Ситроен", "Опел", "Тойота" са само някои от фирмите, които са готови да сключат договори с наши гимназии и да осигурят обучение на тийнейджърите директно в сервизите си.

В момента над 20 фирми са заявили желание да вземат стажанти от 13 наши гимназии в най-различни градове, като ще търсят предимно завършващи ученици в 11 и 12 клас. Отделно от това във всяко селище със строителен техникум фирмите от бранша са готови да назначат млади практиканти.

Големият въпрос е да бъдат намерени парите, с които да се финансира така нареченото дуално обучение. Това е възможно по два начина - чрез швейцарски фонд, който е дал на страната ни над 1 млн. шв. франка специално за тази цел, и чрез новата оперативна програма "Наука и образование". Просветният министър Румяна Коларова още при встъпването си в длъжност обеща, че дуалната подготовка ще бъде един от приоритетите й. Това означава, че може би още наесен в някои български училища ще има ученици на заплати. Освен часовете си в клас те ще имат определени дни, в които ще карат практика директно във фирмата, а наставник ще им бъде някой от работниците. На финала неговото мнение също ще тежи при поставянето на окончателната оценка на учениците. 

В столицата този модел ще заработи при двете големи гимназии по транспорт "Хенри Форд" и "Макгахан". Интерес към тях проявяват сервизите на повечето големи производители на автомобили, като ще вземат между 4 и 6 ученици в сервиз. Това означава, че общо около една паралелка от 11 и 12 клас ще се обучава по този начин. Директорите твърдят, че такива практики са имали и преди, но новото ще бъдат заплатите на младите хора, както и това, че вече ще бъдат разписани специални договори с бизнеса, при които той ще поема определени ангажименти. "Големите фирми, които могат да плащат заплати на възпитаниците ни, са го правили и досега. Всяко лято около 80% от момчетата в 11 клас биват назначени в сервизите им, след като изкарат практиката си", каза директорът на "Хенри Форд" Таньо Стойчев. 

Директорът на "Макгахан" Антония Гаврилова пък заяви, че техните ученици вече са имали подобно дуално обучение и в Турция, за което са заминали по европейска образователна програма. "Там децата ни работиха на "Бентли"-та и "Порше"-та, до които у нас никой нямаше да им даде да се докоснат", разказва директорът. На финала турските фирми били възхитени от нашенчетата и предложили на много от учениците да останат на работа там, като си извадят трудови визи.

Гаврилова разказа, че от нейното училище такъв стаж вероятно ще карат 26 ученици, които ще бъдат избрани след конкурс. "Освен успеха и поведението ще ги преценяваме и по това кой е "ръкат" - тоест работата му се удава", твърди директорката. Децата ще се явяват и на събеседване, като по този начин ще получат и първите си уроци по това как кандидатстваш на интервю за работа. "Учениците ще се учат направо на колите на клиентите в тези сервизи", разказа директорът. Програмата как точно ще протича обучението ще бъде създадена заедно с бизнеса. Възможно е в един ден учениците да вземат повечко общообразователни часове, а на следващия да изкарат цял ден стаж в завода.

"Стандарт"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване