08/12/14 16:58
(http://pik.bg)

Проф. Овчаров: Има опасност паметникът на връх Шипка да бъде варварски разграбен

Проф. Овчаров: Има опасност паметникът на връх Шипка да бъде варварски разграбен

Ако не се реши по-бързо проблемът с охраната на паметника на връх Шипка, той ще бъде подложен на варварско разграбване, казва проф. Николай Овчаров във връзка с извършената кражбата от експозиционна витрина на Паметника на свободата на връх Шипка, пише "Фокус". Според проф. Овчаров обекти като този паметник трябва да имат и по-голяма посещаемост, за да бъдат възпрепятствани тези, които имат лоши намерения.

По отношение на това, че заради промените в Закона за МВР паметникът може да остане без охрана, археологът каза: „Мога да кажа, че потвърждавам моите думите и тези на доста колегите от преди няколко дни, че подобни паметници не трябва да остават без охрана. Всички такива обекти изискват охрана – ако не се охраняват такива места, те просто ще се разпилеят”, обясни проф. Овчаров. „Този паметник е една от българските светини. Като археолог и като човек, който знае какво става с обектите, ако няма охрана при тях, това означава, че той ще бъде подложен на варварско разграбване, на оскверняване”, каза още той. Проф. Овчаров допълни, че проблемите с охраната на Паметника на свободата трябва да се решат възможно най-бързо, тъй като този проблем е недопустим, още повече като става дума за Националният парк-музей „Шипка”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване