08/13/14 08:26
(http://pik.bg)

Циганската мафия пак превзема Женския пазар

Циганската мафия пак превзема Женския пазар

Напълно обновеният Женски пазар в София отваря на 1 септември. Старата му част между улиците „Св. св. Кирил и Методий" и „Екзарх Йосиф" вече лъщи на пъпа на София цялата обновена - от настилката през новите павилиони до многото красиви пейки. Без промяна обаче по всичко личи ще остане най-големият проблем. Женският пазар ще продължи да е свърталище на циганската мафия за продажба на менте цигари.

И по време на ремонта, и сега, когато се чака официалното откриване след около 20 дни, мургавите търговци продължават спокойно да щъкат и да подвикват „Цигари, цигари!". Покупката на кутии без бандерол за 2-3 лева от Женския пазар отнема минути. А мургавите търговци вече са измислили как да дават отпор на полицията, която се очаква да засили контрола, след като обновената част отново заработи.

Циганите са окупирали черквата „Св. Кирил и Методий" и близкото училище. В дворовете им, че и вътре в църквата ромите са си базирали подвижни складове - чанти, чували, в които си стои незаконната стока. Охранява се от мургави бабаити - те са „склададжиите". Циганки пък отскачат често да „заредят" стока - носят в себе си само по няколко кутии цигари без бандерол, които бързо пласират и пристигат за нови. Така ако ги спипа полицията, нарушението е по-дребно, а и 2-3 кутии се изхвърлят бързо и лесно още като надушат търговците силите на реда.

„Няма отърваване от тази напаст", убедени са живеещи около Женския пазар. И техните дворове, входове на кооперации продължават да се използват от цигарените банди, включително и за тоалетна. Според тях ще стане дори по-лошо, след като пазарът заработи чисто нов. Циганите ще се преселят основно наоколо, тъй като обновеното място вече няма да гъмжи от долнопробни сергии, струпани една в друга, около които търговците на менте цигари да се крият.

И от полицията не идват кой знае колко добри новини по въпроса. Имало куп арестувани от началото на тази година. В крайна сметка много малка част можели да бъдат подведени под отговорност за незаконната търговия с цигари поради липса на конкретни доказателства. Повечето попадали в полицията „за нарушаване на обществения ред, защото са били без лични карти".

Преди ден столичната кметица Йорданка Фандъкова нагледа как върви ремонтът на Женския пазар. До 15 август трябва приключат всички довършителни работи, след което комисия ще направи инспекция за издаване на Акт 16 за въвеждане в експлоатация на обекта. От управата на София все пак се надяват, че видеокамери и жива охрана от общинска полиция и СДВР, които ежедневно щели да следят за сигурността на пазара и съседните улици, ще решат проблема с престъпността на най-известното тържище в столицата.

vsekiden.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване