08/17/14 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Малайзийско грозде ощастливи Русия въпреки трагедията с малайзиския самолет

Иво Инджев

Не знам дали си спомняте, но имаше един Мичурин. Нямам предвид китното българско градче Царево, съседно на Китен, наречено в угода на СССР на съветския малоумник, а именно него- онзи „велик”съветски учен-експериментатор. За този „майстор” на кръстоските и „откривател” в областта на социалистическата селскостопанска наука имаше обилна реколта от вицове. Като анекдота, че Мичурин починал, защото паднал от една ягода или че причината да няма деца била в това, че кръстосал краката на жена си.

За него си спомних след радостното съобщение на ИТАР-ТАСС за появата на сръбски ябълки и домати в Калининградска област. И малайзийско грозде също! Досущ като някогашните съобщение в съветска България, когато ни информираха, че “корабът с бананите” наближава пристанището в Бургас.

Патосът на новината, според която самоналоженото от Путин наказание на Русия със забраната на вноса на селски стоки от вражеския ЕС, нямаше да ме зарази с желание за реплика, ако ентусиазмът на руската пропаганда не съдържаше едно наблюдение, което е напълно в духа на „откритията” на др. Мичурин.

Оказало се, че сръбските ябълки и домати, като и гроздето от Малайзия, били същите като аналогичните, които вече са забранени за руснаците! При това били същите на „външен вид”, преценила служителка на руските митнически служби, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Горките! След толкова години на неспирен възход до пълен разпад в най-възходящата точка, след десетилетия на овладяване на космоса, на прекрасни (от мирни по-мирни) ядрени експерименти и т. н. доживяха да се убедят, че доматите, ябълките и гроздето, което не са в състояние да си произведат в държавата с най-голямата територия в света, доста си приличат навсякъде по света. Доматите си остават топчести и червендалести, дори и да са сръбски. А пък гроздето…

Дали няма да се окаже кисело?

Предстои да видим как ще се услади на руския потребител глупавата търговска война, която Путин обяви на производителите в половината свят, за да тръгне да търси производители от другата половина. С това свое постижение той онагледи още една истина от времето на съветската параноя срещу половината свят. Според поетесата Анна Ахматова, преминала през концлагерния режим на комунизма, половината жители на СССР са били по затворите, а другата половина ги охранявали. Имаше и малко по-различна „смешка” за двете половини на населението на СССР : „половина сидят, половина тресутся”- половината лежат по затворите, а останалите се тресат от страх.

Малко зловещо звучи радостта за гроздето, пристигнало именно от Малайзия. Интересно, дали е посмяло да прелети над райони, контролирани от руски сепаратисти в Източна Украйна? Може би това грозде е информационен „ трън в очите на американския империализъм” -знак за ИТАР-ТАСС, че далечната мюсюлманска страна не вярва нейният пътнически самолет да е свален с руска ракета от руски сепаратисти, въоръжени от Русия и в знак на несъгласие с тези твърдения поднасят своето грозде на руския анклав Калининград, който е анексиран от Москва много преди Крим?

Апропо, добре е, че Германия не е заразена от руския реваншизъм, на чиито криле полетя нагоре рейтингът на Путин в Русия след анексирането на Крим. Защото Кьонингсберг, преименуван от СССР на Калининград, е много повече изконно германска земя (дори и център на възхода на Прусия, гръбнака на обединението на германската нация), отколкото това може да се каже за Крим като руска територия.

Да, Путин създаде с анексирането на Крим прецедент в Европа на правата на (наследник на) победителите във Втората световна война, разчитайки, че както и досега, победителите няма да ги съдят. Остатъците от накърненото руско самочувствие на деградирала велика сила се крепят именно на мантрата за победата в тази война и за цената, която СССР плати за нея.

На тази основа империята обоснова правото да си присвои три балтийски държави, част ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване