08/17/14 11:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Министерство на културата да разследва филмовия център, иска режисьорът Людмил Тодоров


Режисьорът и писател Людмил Тодоров (филмите "Шивачки", "Миграцията на паламуда", "Любовното лято на един льохман"), участник в първата редовна сесия за финансиране на игрално кино на Националния филмов център тази година, призовава в писмо новото ръководство на Министерство на културата да проведе свое разследване за нарушения в процедурата по класиране на филмите или да сезира компетентни органи. Това каза той в ефира на БНР. В момента други двама кандидати от конкурса обжалват решението на Центъра във Върховния административен съд – единият по цели 14 пункта, което спира разпределението на парите за българско кино от тази сесия, както изглежда, до произнасяне на съда.

Налице е нарушение на самия филмов център, смята Тодоров, тъй като според него той е предоставил анкетната карта на един член на комисията на друг преди обсъждането на проектите. Става дума за преписаните от бившия председател на комисията Евгений Михайлов мотиви на кинокритичката Геновева Димитрова, която отрече да му е предоставяла близо 80-те си документа.

Тодоров смята, че това е нарушение, защото дава възможност за предварителни уговорки между членовете на комисията кой да спечели. Наскоро на въпрос на "Дневник" обаче директорът на НФЦ Георги Чолаков – който също беше уловен в противоречие на думите си да извършва частна филмова дейност, докато заема държавния си пост и е в "крещящ конфликт на интереси" според Тодоров – отрече да има такива изисквания в наредбите на НФЦ.

С писмото Тодоров се надява да задвижи отново процеса, след като юристите при миналия министър на културата казаха, че не могат да приемат препоръките на Националния съвет за кино и да отменят сесията заради жалбите – които настояват за същото. Практиката показва, че след дълго производство съдът обикновено връща тези казуси към принципала Министерство на културата, което има всички правомощия да ги реши, каза Тодоров. Това обаче може да отнеме цяла година, която българското кино ще загуби. Проектите не могат да получат и финансиране по европейските механизми, ако нямат подкрепата на собствената си страна.

Миналата седмица стана известно, че два от класираните на тази сесия проекти - "Снимка с Юки" и "Шекспир като улично име" на продуцентската компания "Братя Чучкови" са спечелили и субсидия от международната програма "Творческа Европа", но ако казусът не се разреши, те може да ги загубят. Сесията на НФЦ разпределя около 6 млн. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване