08/19/14 17:06
(http://pik.bg)

3 млн. лв. били необходими за ваксиниране на животните срещу син език

3 млн. лв. били необходими за ваксиниране на животните срещу син език

Сумата която ще е необходима за закупуването на ваксини е около 3 млн.лева, но цялата сума за ваксинацията на животни ще бъде ясна през следващата година. Това каза Васил Грудев, служебен министър на земеделието. Той обясни, че животновъдите трябва да бъдат спокойни, от тази гледна точка, че имат целия инструментариум да компенсират техните загуби и допълни, че ситуацията със синия език наистина е сериозна от гледна точка на броя на огнищата които са в страната.

„Тук съм с една единствена цел и идея, да успокоя стопаните и да им кажа, че сме намерили всички необходими ресурси за финансовото обезщетяване на тези стопани”, заяви служебният министър на земеделието и добави, че иска да запознае животновъдите с реалната обстановка и ситуацията около синия език в страната. Васил Грудев обясни, че иска да запознае животновъдите с реалната обстановка и ситуацията около синия език в страната. По думите му, първият констатиран случаи на заболяло животно от „син език” в страната е от 24 юни. Към днешна дата са констатирани 22 огнища на болестта. Министърът призова хората да бъдат по позитивни, тъй като, Българската агенция по безопасност на храните работи на пълни обороти в момента, за да ограничи разпространението на заразата. Той потвърди, че са намерени всички необходими ресурси, като поясни, че Министерството на земеделието, съвместно с партньорите си от Европейската комисия са намерили всички необходими ресурси и те ще помогнат в процеса с борбата със „синия език”. Също така, ще помогнат и за организацията на ваксинацията, която ще се проведе в началото на следващата година.

”В момента обезщетението, което стартираме ще бъде на пазарни цени. Всеки стопанин ще получи реалната пазарна цена на животното си”, подчерта той. Министър Грудев каза, че има нов момент в определянето на обезщетенията. Става въпрос за това, че породистите животни ще бъдат компенсирани на базата на тяхната пазарна цена. „Не е редно да налагаме допълнителни санкции на стопаните, обезщетявайки ги, само и единствено, на пазарна цена – ще се съобразим и с тяхната порода. Защо не са се взели мерки, може би, затова трябва да се обърнете към моят предшественик. В началото на месец август аз свиках първият кризисен щаб.”, каза още той и съобщи, че са регистрирани 230 огнища със „син език”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване