08/19/14 16:11
(http://pik.bg)

Бургас в паника заради "тигрови комари"

Бургас в паника заради "тигрови комари"

Паника заради "тигрови комари" тресе Бургас. В РЗИ били донесени за изследване насекоми със съмнение, че са от този радък и опасен вид.

Проведените ентомологични и биологични проучвания доказват наличието на популация от тигрови комари в жилищна кооперация, като се открива и биотопа за развитие на ларвите му – застояла вода в канална шахта от гаражни клетки, пише "Фокус". 

Тигровият комар - Aedes albopictus е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини - главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др. Глобалното затопляне, увеличения пътнически трафик и търговския обмен са причина за бързото разпространение на този вектор, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси. Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми. Той причинява тропически заболявания, най.често треска.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване