08/19/14 15:22
(http://pik.bg)

Държавата има ресурс да обезщети засегнатите фермери от болестта „син език”

Държавата има ресурс да обезщети засегнатите фермери от болестта „син език”

Имаме ресурс да обезщетим засегнатите фермери от болестта „син език”. Това каза пред журналисти преди срещата с фермери в село Мокрен, област Сливен, служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, във връзка със заболяването „син език”, предаде „Фокус”.

Министър Грудев обясни, че при изплащане на обезщетение за умрелите животни от „син език” ще се взима предвид и породата на животните. На срещата присъстват кметът на селото Манол Христов, областният управител на Сливен Корнелий Желязков, д-р Пламен Пенчев от ОДБАБХ – Сливен и др. Залата в кметството на село Мокрен се оказа малка да събере желаещите фермери, които искат да се срещнат с министърът. Стана ясно, че в областта има регистрирани три огнища на „син език”.
По този повод днес се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен. Заседанието е наложително заради усложнената епизоотична обстановка на територията на област Сливен, причинена от заболяването „син език” при преживните животни. На тази комисия се е взело решение всяка община да създаде трупна яма, в която да се поставят телата на умрелите животни, тъй като екарисажните коли не могат да поемат големият брой на телата на заболелите животни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване