08/19/14 14:26
(http://pik.bg)

Откриха три нови огнища на "син език" в Сливенско

Откриха три нови огнища на "син език" в Сливенско

Три нови огнища на болестта "син език" бяха регистрирани в област Сливен, съобщава "Фокус", като цитира информация на д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията по безопасност на храните в Сливен.

Доказаните огнища са в община Котел, в селата Ичера, Ябланово и Мокрен. В Стрелци и други населени места има клинично доказани случаи. Очакват се серологичните и вирусологичните изследвания. Когато случаите бъдат доказани ще се издаде и заповед за унищожаване на животните. Всички стопани са инструктирани с какви средства да действат за пръскане и лечение на животните. Могат да се вземат превантивни мерки, когато се забележат отклонения в поведението и здравния статус на животните.

Обикновено се третира с тетрациклин, укрепващи препарати, аналгин и витамини, по този начин се предотвратяват други инфекции. Извънредното заседание на Областната епизиотична комисия се проведе заради нарастването на огнищата от заболяването. Над 600 проби са изпратени и се очакват резултатите от тях. Засега са потвърдени само огнища в три населени места, добави д-р Пенчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване