08/24/14 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Какви варианти има за Обама в Ирак и Сирия

Ройтерс

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

Сърцевината на дилемата на президента Барак Обама във връзка с “Ислямска държава” е базата на джихадистите в Сирия.

Президентът на САЩ може да продължи да помага на иракските сили, опитващи се да си върнат заграбените от групировката земи в Северен Ирак, като им доставя оръжия и американски военни съветници и като изпраща американски бойни самолети да подкрепят иракските наземни операции.

Ами ако джихадистите се изтеглят, макар и частично, в Сирия и се прегрупират, както военният министър Чък Хейгъл предсказа вчера, за нова офанзива?

“В известен смисъл, ще се окажем в точката, в която бяхме преди те да нахлуят в Ирак”, каза Робърт Форд, бивш американски посланик в Сирия, който напусна поста си през февруари, разочарован от нежеланието на Обама да въоръжава умерените сирийски бунтовници. ” Не виждам как можем да спрем “Ислямска държава” в средносрочен план, ако не вземем мерки срещу базата на техните операции в Сирия”, каза той в интервю, дадено преди интензивните американски въздушни удари тази седмица, които помогнаха на кюрдските и иракските сили да си върнат язовира на река Тигър край Мосул, който бе попаднал под контрола на ИД.

От друга страна, Обама се опасява да не се окаже въвлечен в сирийската гражданска война, започнала през 2011 г.

В непосредствен план той може би е изправен пред избор в Ирак, където междурелигиозните различия и политическият блокаж създадоха условията, позволили на пълчищата на ИД да преминат като вихър през Северен Ирак през юни без почти никаква съпротива. В техните ръце попаднаха доставени от САЩ оръжия, които иракските сили захвърлиха, бягайки без бой.

Ето някои от опциите пред президента:

- Изпращане на още войски в Багдад за подсилване на сигурността на американското посолство, за което настоява Държавният департамент. Според длъжностни лица бройката, която се обсъжда, е по-малко от 300 войници.Те ще се добавят към намиращите се вече в столицата няколкостотин американски военни с цел защита на американските обекти и персонал.

- Ускоряване на въоръжаването на иракските и кюрдските сили. Администрацията доставя на иракските правителствени сили ракети “Хелфайър”, малки оръжия и муниции, но критици твърдят, че това става твърде мудно. Администрацията изпитва неохота открито да въоръжава кюрдите, тъй като тяхната милиция, известна като пешмерга, е полуавтономна сила, на която в Багдад гледат като на заплаха за властта на централното правителство.

- Увеличаване на броя и разширяване на ролята на десетките американски военни съветници, намиращи се в Багдад и в кюрдската столица Ербил с цел координиране на иракските сили. Те могат да получат по-пряко участие в подкрепата за иракчаните “на терена”, като се присъединят към съответните иракски или кюрдски части на бойното поле или като определят мишените за американските въздушни удари.

- Изпращане на американски сухопътни сили в Ирак. Обама многократно е казвал, че няма да направи това. “Ние не сме иракската армия. Ние не сме дори и иракските ВВС. Аз съм главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ, а Ирак в крайна сметка ще трябва сам да се погрижи за собствената си сигурност”, каза Обама в понеделник.

- Разширяване на обхвата на американските въздушни удари и по цели на ИД в Сирия. Райони от Източна Сирия са убежище на джихадистката групировка. САЩ разполагат с бойни самолети в Близкия изток и Европа, които могат да увеличат значително броя и интензитета на ударите в Източна Сирия, ако Обама избере тази опция.

Говорейки на пресконференция в Пентагона вчера военният министър Хейгъл като че ли остави открита възможността за нанасяне на американски удари и в Сирия. Това едва ли е първият път, когато президентът на САЩ се изправя пред опции за военна намеса в Сирия.

Белият дом разкри ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване