08/24/14 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Разследват първи сигнал за купуване на гласове

 МВР разследва първи сигнал за купуване на гласове за предстоящите на 5 октомври парламентарни избори, разкри вчера служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. Данните за алъш-вериша били подадени в петък и ставало въпрос

 

за схема на територията на София

 

МВР шефът уточни, че в сигнала се разкриват подробности за течаща подготовка за купуване на гласове, но отказа да открехне повече вратата по случая. „Няма как да си сваля картите 2 месеца преди изборите. Не знам колегите преди мен как са работили при провеждане на такива избори, но за мен е много важна предварителната подготовка, говоря за оперативната работа, която трябва да извършим, за да хванем точно подготовката“, коментира пред Нова тв Бакалов. Той категорично отказа да посочи в аванс коя партия е описана в сигнала за купуване на гласове, като обясни, че всичко ще стане ясно ден след изборите.

 

Вътрешният министър побърза да уточни, че ведомството му няма да чака само сигнали от граждани, за да се задейства срещу търгашите.

 

Ние сме активната страна

 

такива са моите разпореждания, за да имаме възможности за събиране на информация”, подчерта Бакалов. И заяви, че МВР ще гарантира „с цялата си сила и мощ” провеждането на честни избори.

 

Както „Монитор” писа, вече бе разбита и първата група за купуване на гласове, след като се оказа, че има данни в тази посока срещу задържаната банда на братята Ангел Попов-Главестия и Веселин Попов-Лунгара.

 

Министърът на вътрешните работи коментира, че т. нар. корпоративен вот затруднява най-много службите. „Не толкова за разкриване, колкото за доказване. Но корпоративният вот, лихварските вотове, те са в нашия поглед и интерес”, уточни Бакалов. Той разказа, че има случаи, в които и кметове се включват в търговията с гласове в полза на определена политическа сила. Методите им за влияние над електората били различни, като открои бизнеса с дървата за отопление и цената, на която се продават. „В деня на изборите също се провежда активна кампания по купуване на гласове. Определени лица например много често

 

се превръщат в таксиметрови служби

 

без да са такива”, изтъкна Бакалов още машинации.

 

МВР шефът уточни, че въпросът дали ще се прилагат и СРС-та за разкриване на търговците на гласове, включително и спрямо политически лидери, е в ръцете на прокуратурата. „Те са господари на разследването, така че те определят дали да поискат използването на специални разузнавателни средства при постъпването на сериозен сигнал”, поясни Бакалов.

 

Служебният министър допълни, че в момента във ведомството му изчисляват колко средства са отишли за охрана по време на протестите. „Все още нямаме окончателните резултати. Може би другата седмица ще бъда наясно. Милиони е било, но колко точно ­ не мога да кажа на този етап”, заяви Бакалов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване