08/25/14 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Балкански бойци в странство

Мъртъв ли е Лавдрим Мухаджери? В края на юли най-известният албански джихадист, воюващ в Сирия, публикуваше свои снимки във Фейсбук, на които се вижда как отсича главата на млад мъж, за когото казваше, че е шпионин. Преди няколко дни балканските медии цитираха информация, взета от кюрдска телевизия, според която 24-годишният жител на Косово е мъртъв. В социалните медии обаче негов приятел отрича това.

Докато западният свят и неговите агенции по сигурността осмислят убийството на американския журналист Джеймс Фоли, вероятно от ръцете на британец, балканските страни се сблъскват със своите собствени версии на този проблем. Стотици мюсюлмани от Косово, Македония и Албания, както и босненски мюсюлмани се смята, че са заминали да водят джихад. Неотдавнашно видео на групировката “Ислямска държава” показва как Мухаджери развява косовския си паспорт редом с други албанци от Албания, Македония и Косово. Мухаджери размахва сабя, обещава да завладее Рим и Испания, след което албанците унищожават паспортите си.

Но явлението не е ограничено само до мюсюлманите. През изминалите няколко седмици въпросът за православни сърби, които заминават да се бият в Украйна, се изкачи начело в политическия дневен ред. Според сръбския премиер Александър Вучич те всички са наемници и това, което правят, е “много вредно” за Сърбия.

Никой не знае колко сърби са отишли да се бият в Украйна. Числа, цитирани в медиите, приписвани на източници от разузнаването, определят броя им на между 30 и 100 души. Вучич казва, че те се бият и на двете страни, но мнозинството вероятно са на страната на проруските бунтовници.

На 18 август Александър Захарченко, премиерът на самопровъзгласилата се Донецка република, обяви, че 14 сърби току-що са се включили в борбата. “Косовски фронт”, руски уебсайт, дава информация на сърбите как да помогнат на бунтовниците и как да се присъединят към частта “Йован Шевич”, наречена на името на сърбин от 18-и век, който се сражавал в днешна Източна Украйна по времето, когато там имало сръбски селища.

Лицето за връзка на “Косовски фронт” в Сърбия Желко Джурович е публикувал телефонния си номер и имейла си за всеки, който иска да помогне. “Косовски фронт” се ръководи от Александър Кравченко, който казва, че се е бил на страната на сърбите по време на войната в Босна. Сайтът посочва също, че единственият начин да бъде освободено Косово от преобладаващото мюсюлманско-албанско население е чрез освобождаването на Новорусия, както проруските бунтовници наричат своята територия.

За много от сърбите, примамени да се бият от Русия, съществува един почти религиозен елемент на славянското братство, който е отражение на изкушението на религиозната война за мюсюлманите, които отиват в Сирия и Ирак. И едните, и другите развяват зловещо сходни знамена в черно и бяло, само че едното е украсено с думи от Корана, а на другото - това на православните сърби - има череп и кръстосани кости, кръстове и декларация за християнска вярност. Много от сърбите също носят дълги гъсти бради като тези на джихадистките си колеги.

И Сърбия, и Косово сега подготвят законодателство, което да забрани на техните граждани да се бият във войни в чужбина. Босна прие своето през април. На 11 август косовската полиция арестува 40 души, които смята за свързани с “терористични групи, действащи в Ирак и Сирия”. Според полицията 16 косовци са били убити в Сирия и Ирак.

През март властите в Албания арестуваха осем души, свързани с набиране на хора за джихад в Сирия. Мнозинството от албанците са силно проамерикански настроени и миналата седмица беше съобщено, че Албания, която има големи запаси от оръжие от комунистическата епоха, ще изпрати милиони патрони, както и 32 000 артилерийски снаряда в Ирак, и 10 000 автомата Калашников в Афганистан.

Междувременно пресата в Косово съобщи, че агент на ...

Публикувана на 08/25/14 22:28 http://e-vestnik.bg/21185/balkanski-boytsi-v-stranstvo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване