08/25/14 05:06
(http://www.klassa.bg/)

Закон да ни праща на зъболекар на 6 месеца

 - Д-р Миланов, какви са основните проблеми пред българските стоматолози?

 

- Това, че не сме ежедневно във фокуса на вниманието на медиите, не означава, че проблемите ни са по-малко или по-маловажни от тези, които имат колегите от Българския лекарски съюз например.

 

И при нас първият, и може би основен въпрос, е свързан с НЗОК. Знаете, че практически няма стоматологични дейности, които да са безплатни за пациентите. Пакетът за възрастни над 18 години, заплащан от касата, не е променян от самото създаване на този здравно-осигурителен модел – като качество на лечението и като включване на нови услуги в него.

 

Реализацията на младите колеги и придобиването на специалност също е проблем. У нас броят на специализациите расте, но с това силно намаляват възможностите за тяхното придобиване. На първо място се изисква откъсване на стоматолога от собствената му практика за поне 3 години, а на второ – той сам трябва да финансира този процес, което е проблем не само за младите, а и за някои от по-стари колеги.

 

За съжаление деветата промяна на Наредба №34, която регламентира процеса на придобиване на специалност, не видя бял свят по чисто юридически причини. Сега сме в изходна позиция въпреки разбирането на всички, които участваха в изготвянето на поредните промени, че те са необходими.

 

Трите факултета по дентална медицина у нас произвеждат годишно общо 300 стоматолози, което е твърде много за страна като България. Тук е мястото да кажа, че скритата безработица при нас е около 40%, т.е. има много практики, основно в големите населени места, но те в никакъв случай не са натоварени. В същото време има села и малки градчета, където няма нито един лекар по дентална медицина.

 

Това, естествено, е продукт на пазарните условия, в които се реализираме като професионалисти. Тук трябва да спомена и още един факт, че няма нито един обществен, ведомствен, държавен или общински център по дентална медицина. Ние, за разлика от колегите в болничната помощ, сме 100% отговорни за създаването, мениджмънта и реализацията си.

 

Макар и на последно място, но не и по важност, трябва да спомена, че голяма част от българите, особено пенсионерите, практически са лишени от достъп до стоматолог по една или друга причина. Положението е трагично - те масово страдат от обеззъбяване. Мисля, че страната ни няма аналог в това отношение и трябва да влезе „Червената книга”.

 

- На едно от последните изложения за кариерно развитие стана ясно, че вече и стоматолозите си търсят поле за изява в чужбина. Какъв процент от колегите ви биха мигрирали?

 

- Доскоро бях ревностен привърженик на тезата, че трябва да намеря своята житейска и професионална реализация в България. В момента обаче, ако ме поканят не в някоя богата европейска страна, а в най-бедната държава в света, бих заминал и бих започнал от нулата. Този факт е достатъчно красноречив за положението на българските стоматолози.

 

Имам 26-годишна практика, като от 10 години активно работя и за съсловието. Освен че съм специалист по дентална медицина, имам и магистратура по реторика от СУ „Св. Климент Охридски”, т.е. смятам се за един добре информиран и сензитивен човек, що се отнася до денталната медицина и нейното развитие у нас.

 

Колегите са на същото мнение. Всеки би искал да направи онова, което би му осигурило нормални условия на труд, с добро възнаграждение и такава позиция в обществото, каквато би следвало да получи.

 

Крайно време е да спрем да подхранваме мита за онези богати пациенти, които влизат в зъболекарския кабинет с пълни джобове с пари. Уверявам ви, че не е така. Българите едва оцеляват и последното нещо, за което биха заделили някакви средства, са стоматологичните услуги. В същото време всеки един от нас трябва да инвестира около 100 000 лева, за да разкрие собствена практика.

 

- Пакетите за дентални услуги, които НЗОК покрива действително са много малки, но вие като съсловие засегнати ли сте от липсата на средства в основния платец в здравеопазването?

 

- Средствата по НЗОК, които стоматолозите получават, са толкова смешни, че няма никакъв смисъл да говорим за тях. Ние сме отговорна съсловна организация и стриктно спазваме подписания Национален рамков договор. Когато имаме проблеми, търсим съответните механизми за тяхното решаване, а не тичаме в парламента и не плащаме на неправителствени организации, които да упражняват натиск върху правителството.

 

У нас няма лоби на стоматолозите, защото сме коректни. Представете си какво ще стане, ако и ние в средата на годината викнем, че парите по пакетите заплащани от НЗОК са свършили и поискаме още толкова. Важно е да има по-строг контрола по тяхното изразходване.

 

- А при какви условия бихте подписали следващ рамков договор?

 

- Категоричен съм, че условията трябва да са различни от тези в момента, тъй като те не отговарят на ситуацията в страната и на условията за съществуване на денталните практики.

 

Тук трябва да кажа, че съгласно всички европейски директиви и промени в нашето законодателство, една практика в село Якимово например, трябва да отговаря 100% и да е съизмерима с тази в Мюнхен, Брюксел или Виена. Давате ли си сметка какво означава това като инвестиции и възможности за практикуване на тази професия?!

 

Трябва все пак да подчертая обаче, че в България има стоматологични кабинети не просто на европейско ниво, но и на световно. Но за жалост те са около 6-7% от общия брой дентални практики.

 

- Стоматолозите са едно от най-свободните съсловия откъм обвързаност с НЗОК. Това не е ли по-скоро плюс, отколкото минус? Ето, лекарите например непрекъснато се оплакват от факта, че работят по недофинансирани клинични пътеки...

 

- Никога не съм гледал какво се случва в полето на нашите сродни организации в здравеопазването. Нека един лекар да регистрира собствена практика, да инвестира в нея съобразно всички европейски изисквания и да започне да реализира приходи единствено чрез частно заплащане на труда си, тогава да се сравнява със стоматолозите.

 

- Добре тогава, какъв процент от парите на един здравно осигурен българин трябва да отиват за подобряване на зъбния му статус?

 

- Необходимият минимум за това усмивките на българите да не са без зъби. И тук отново ще дам примери с няколко европейски държави. В Германия по различни механизми се покриват около 70% от нуждите на даден човек от дентална помощ. В Скандинавските страни тези средства са почти 90%.

 

Има страни, които са близки до нашето ниво на осигуряване, но те пък ни превъзхождат чисто икономически и там населението може да си позволи да отиде на стоматолог без притеснения как ще върже бюджета за месеца. Така че определено ние сме се закотвили на едно от последните места в това отношение. Казвам го с голяма болка.

 

В момента над 95% от колегите ми правят ежедневни компромиси със себе си в практиките си. Те са свързани не само с финансовата страна на лечението. Разбирайте го както искате.

 

- Хипотетично, ако вие сте следващият здравен министър, какво бихте променили в системата? Какви трябва да са отношенията пациент - стоматолог - здравна каса?

 

- Аз не искам да съм министър, но действително трябва да се намери един истински мъж, който да е наясно, че главата му винаги ще е на дръвника. Зад него обаче трябва да застанат политическите партии, за да може той да проведе нужните реформи.

 

Иначе с огромно съжаление трябва да кажа, че от здравния министър нищо не зависи. Всичко в този сектор е продукт на консенсус, или по-скоро на липсата му, между политическите партии в Народното събрание. И второ – когато нещо е сбъркано още в самия му зародиш като концепция, реализация, финансиране, контрол и държавно участие, няма как да имаме добри резултати. Единствената възможност в тази ситуация е изразена в сентенцията, че „спасението на давещия се е дело на самия давещ се”. Тук визирам не само специалистите по дентална медицина, но и българските пациенти.

 

Отдавна сме спрели да си разказваме празни приказки. Първо ни ги разказваха, след това ние си ги разказвахме, сега сме наясно, че не могат да се случат законови промени, ако няма политическа воля за това. Държавата е абдикирала от денталната медицина 95%.

 

Знаете ли например колко е необходимо годишно, за да бъде дадена възможност на пенсионерите, да си направят протеза?! От 2,4 млн. пенсионери, поне 1,2 млн. имат нужда поне от частични протези. Умножете ги по 400 лв., каквато е цената им за военноинвалидите, и ще получите около 257 млн. лева. Подчертавам дебело, че в тази сума влиза трудът на зъболекаря и на зъботехника.

 

- Коя държава бихте дали за пример в областта на стоматологията?

 

- Русия. Там всички колеги знаят какво ще се случи с тяхното кариерно развитие в следващите 5-10 години и могат спокойно да инвестират в развитието си и практиките си.

 

- Какво е състоянието на зъбите на българите?

 

- Трагично! Бюджетът за дентална помощ при създаването на НЗОК бе 9% от средствата на здравно осигурените българи, като през годините постепенно намаляваше. През 2013 година за дентални пакети са заделени едва 4,3% от бюджета на касата. Това практически означава, че за всеки един човек се полагат средно по 14,62 лева годишно за стоматологична помощ. И резултатите естествено не закъсняват.

 

Хората на възраст между 35 и 44 години имат средно по 17 засегнати от кариеси зъби, като едва 8 от тях са лекувани. Всеки пети пенсионер страда от обеззъбяване на горната челюст, а всеки седми – на долната челюст. Един на десет души над 60-годишна възраст е с напълно липсващи зъби. Мисля, че данните са достатъчно красноречиви.

 

- А как ще обясните това, че има и случаи, в които стоматологът вместо да помогне, уврежда още повече състоянието на зъбите на пациента си? Какъв е процентът на лекарски грешки в денталната медицина?

 

- Като отговорна съсловна организация ние имаме във всяка една районна колегия „Комисия по професионална етика”, където се разглеждат всички постъпили жалби. Те се занимават с морално-етични проблеми и лечебни методики за оказване на помощ, а не с финансово-счетоводни въпроси. Голяма част от пациентите обаче се оплакват именно от парите, които са дали за лечението на зъбите си. На второ място проблем за тях е недостатъчната или недобре обяснената информация за състоянието на техните зъби и това какви са възможностите за лечението им. И едва на последно място се обръща внимание на качеството на денталната услуга.

 

Проблемите между пациентите и стоматолозите ще изчезнат тогава, когато те бъдат задължени със закон да посещават зъболекарския кабинет на 6 месеца. Ако имаше солени глоби за неявяване на профилактичен преглед, тогава нямаше да се налага, да се правят безсмислени усилия за спасяването на напълно унищожени зъби, които е трябвало да бъдат лекувани значително по-рано. Така у нас щеше да имаме добра профилактика и понижаване стойността на лечението.

 

В сферата на детското дентално здраве ние се намираме на средни европейски нива и се гордеем с това. Благодарение на усилията на Български лекарски съюз имаме по-голям пакет от услуги. Знаете ли обаче, че не повече от 22% от родителите водят децата си редовно на зъболекар въпреки безплатните за тях дентални услуги.





Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване