08/25/14 04:39
(http://www.klassa.bg/)

Нобелови лауреати на бунт срещу строгите икономии в Европа

 Група от Нобелови лауреати за икономика отправи координирано и неочаквано предупреждение към германския канцлер Ангела Меркел. Според експертите настроящите икономически политики на локомотива на Европа – Германия, ще изпратят цялата еврозона обратно в тежка депресия, каквото бе наблюдавана години наред в Япония.

 

Меркел се оказа в неловко положение

 

по време на конференция в южния германски град Линдау, след като световно известни икономисти като Питър Даймънд и Джоузеф Стиглиц описаха настоящите икономически политики в рамките на блока като „невероятно разрушителни” и призоваха за реализирането на незабавен пакет от стимули, съобщи Инвестор.бг, като се позова на други медии.

 

„Историците ще анатемосат след години централните банкери на Европа”, посочи в кулоарите на срещата Питър Даймънд, водещ експерт в областта на трудовите пазари. „Младите хора в Испания и Италия, които бяха засегнати от тази рецесия, ще търпят несгодите в продължение на десетилетия. Ситуацията е ужасна и е учудващо колко малко влияние има върху политиката нещо толкова невероятно разрушително”, посочи той.

 

По думите му трудовият пазар би могъл да бъде в много по-добро състояние, ако правителствата използват мерки за стимулиране по-добре. „Това ще даде тласък на растежа и ще спомогне за свиване на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП)”, коментира Даймънд, цитиран от WBP Online.

 

Строгите икономии и фискалната дисциплина, която Ангела Меркел наложи на Стария континент, предизвикват загриженост от друга икономическа суперзвезда – Джоузеф Стиглиц. „Много съм загрижен за бъдещето на валутния съюз, тъй като той все още не е усетил влиянието на геополитическите напрежения”, посочи Стиглиц и добави, че европейските лидери сериозно са подценили ефектите от строгите икономии.

 

„Съществува риск от изпадане в трайна дългогодишна депресия – такава, каквато доведе до едно изгубено десетилетие в Япония. Икономиката на еврозоната е с 20% под нормалния си темп на растеж”, предупреди той.

 

Друг водещ икономист и експерт по паричната политика – Кристофър Симс, се фокусира върху концепцията за самата единна валута. Според него еврозоната категорично не е успяла да се справи с основните недостатъци в паричния съюз, което продължава да влияе негативно предимно върху страните от Южна Европа.

 

Говорейки по време на конференцията, Меркел частично призна някои

 

грешки в процеса на развитие след кризата в еврозоната

 

По думите є регионът все още страда от липсата на ясна политическа координация както на икономическата политика, така и на банковата система.

 

Въпреки това Меркел не се съгласи с икономистите относно строгите икономии. Посочвайки слабите данни за растежа на еврозоната през второто тримесечие, тя насочи поглед към Италия и Франция по повод техните високи дефицити и неспазването на фискалните правила, определени от Брюксел. „Имаме много малка възможност да санкционираме онези страни, които нарушават правилата”, изтъкна  Меркел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване