08/25/14 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Порошенко обеща милиарди за армията

 Украинският президент Петро Порошенко обеща вчера в близките години да отпусне над 2,2 милиарда евро за превъоръжаване на националната армия, която вече над 4 месеца се сражава с проруски въоръжени бунтовници в източните региони, предаде АФП.

 

„От 2015 до 2017 г. планираме да отпуснем над 40 милиарда гривни (над 2,2 милиарда евро) за превъоръжаване”, заяви Порошенко в слово на военен парад в Киев по случай Деня на независимостта на Украйна.

 

По думите на президента за украинската армия „ще бъдат купени самолети, хеликоптери, кораби и катери и това е само едно скромно начало”, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

Войсковата колона, която се движи сега по главната улица на Киев - Крешчатик, ще замине оттам

 

направо за зоната на бойните действия

 

в Източна Украйна, заяви държавният глава. Обръщайки се към военните, той изтъкна, че войната, която водят, е война за независимост, която ще влезе в книгите по история.

 

Според Порошенко кризата в този регион „поставя под заплаха не само европейската, а и глобалната стабилност”. „Нашият избор е мирът, изпълнението на мирния план за Донбас, който аз разработих и предложих още през юни”, заяви той, като отбеляза, че действията за постигане на мир не могат да бъдат едностранни и да са за сметка на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна. Украинската дипломация „прави всичко възможно и дори невъзможното, за да намери политическо уреждане” на конфликта, увери президентът.

 

„Войната пристигна при нас от онази страна на хоризонта, откъдето не я очаквахме”, заяви Порошенко пред тълпата и войниците - недвусмислен намек за Русия, обвинявана от Киев, че

 

въоръжава и финансира бунтовниците

 

от Изтока.

 

На парада по случай 23-тата годишнина от независимостта на Украйна бяха представени 49 образци бойна техника – реактивни системи за залпов огън „Град” и „Смерч”, БТР-и, комплекси за противовъздушна отбрана, ракетни комплекси „Точка-У” и „Оса”, друга военна техника.

 

Организаторите на парада посочиха, че сред 1500-те дефилирали военни близо 120 души са участвали в боевете на източния фронт край контролираните от проруските бунтовници Донецк и Луганск.

 

Хиляди украинци изпълниха центъра на Киев, за да наблюдават празничния парад, провеждан за пръв път от 2009 г., отбелязва АФП. Наметнали национални знамена, облекли народни носии, хората пяха украинския химн, докато флагът на Украйна се издигаше над площад „Независимост”, по-известен като Майдана - символ на проевропейския протест, приключил с падането на проруския режим на бившия президент Виктор Янукович през февруари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване