08/25/14 22:53
(http://www.klassa.bg/)

Русия замразява цените на храните

 Русия подготвя замразяване на цените на някои хранителни стоки. За да не се допуска рязко поскъпване на храните, Министерството на селското стопанство на Русия е подготвило проект на правителствено постановление, което разрешава на регионалните власти да сключват договори за фиксирани цени с производителите на земеделска продукция и търговските вериги. За това съобщи вчера руският аграрен министър Николай Федоров след съвещание с премиера Медведев, цитиран от vedomosti.ru.

 

Чиновник от министерството е пояснил, че става дума за

 

ограничение на надценките в търговските вериги

 

и при търговията на едро. През 2007 г. и 2010 г. е било прието подобно постановление. С него се позволява да се сключват тристранни съглашения между производителите, търговците и регионалните ръководства, с които се договаря определени стоки да не се продават по-скъпо от определена цена.

 

Поскъпването на храните, след като беше въведено руското ембарго за стоки от САЩ, ЕС, Норвегия, Канада и Австралия, е основна причина за подготвяните мерки. С по-високи цени са вече всички продукти, които попаднаха под забраната за внос. Свинското месо поскъпна с 23, 5% в Петербург веднага след въвеждането на ограниченията, говеждото е с 29,4% по-скъпо, пилешкото - с 25,8%, картофите са с 52,7% нагоре, а захарта - с 16,5 на сто. На Камчатка също са усетили промените и веднага

 

различните видове меса са поскъпнали между 17 и 20 на сто

 

За тази ситуация регионалното правителство веднага информира Москва.

 

В същото време почти не се съобщава за поскъпване на плодовете и зеленчуците, но на някой места те изцяло са изчезнали от щандовете. Причина за това е, че са изчерпани запасите от полски ябълки, испански портокали и вносни праскови. Очаква се те да бъдат заменени с плодове от Краснодар и Средна Азия.

 

При предишното ембарго през 2007 г. руското правителство се договори с производителите и търговците за замразяване цените на млякото, маслото, хляба и яйцата. Тогава обаче цените на „замразените” продукти дори растяха по-бързо, отколкото на останалите, припомня vedomosti.ru.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване