08/26/14 13:29
(http://pik.bg)

Валери Петров изкара много тежка нощ и остава зле, признават от ВМА. Зет му Иво Хаджимишев пред ПИК: Жив е благодарение на лекарите!

Валери Петров изкара много тежка нощ и остава зле, признават от ВМА. Зет му Иво Хаджимишев пред ПИК: Жив е благодарение на лекарите!

Състоянието на големия поет и драматург Валери Петров продължава да е лошо и той е изкарал много тежка нощ. Това съобщиха пред ПИК от ВМА специалистите, които се грижат за него. „Той е на командно дишане и в пълно безсъзнание. Няма положителна промяна в състоянието му и перспективата остава тревожна”, информираха от болницата, където вече осми ден Валери Петров е в кома и на командно дишане, както първо ПИК съобщи вчера, след като той получи втори инсулт, но за щастие под лекарско наблюдение.

Пред агенцията ни зетят на гениалния творец благодари на специалистите, които денонощно се борят за живота на поета, както и на голямата подкрепа, оказана на семейството от обществото. 

- Г-н Хаджимишев, какво е състоянието на вашия тъст Валери Петров в момента?

- Ние нямаме информация и всъщност вие сте първите, които пуснахте известие за него. Политиката на болницата е само от там да се дава информация, тъй като те са наясно със състоянието не само на него, но и на останалите пациенти и могат най-точно да кажат какво се случва, а не близките. Ние днес по-късно ще отидем там. Бяхме помолени и искаме да го изпълним, да не даваме информация за неговото физическо състояние. Редно е тя да излиза само от лекарите, защото те са компетентните хора. Ние няма как да обясним точно какво е.

- Все пак ви пускат на свиждане...

- Те издават едни пропуски. Дъщеря ми и синът ми имат такъв пропуск и днес се надяваме и ние със съпругата ми да получим такъв пропуск. Все пак в реанимацията не може да се правят групови посещения, защото трябва да се щадят всички болни, така че ние сме много внимателни в това отношение.

- Той добре ли се чувстваше до последно, щом сте били на почивка?

- Беше стабилизиран добре в Военно-морската болница във Варна. Там има отлични лекари, както и тук, и благодарение на тях беше стабилизиран, така че да може да пътува до София. Ние решихме по наша инициатива да отиде още няколко дни в болница след първия малък инсулт, защото годините са му много. И добре, че втория инсулт го завари в отлична болнична среда в София. На това се дължи и фактът, че в момента е жив.

- А как се чувстваше, когато получи първия инсулт?

- Стана във Варна и не беше тежко, защото можеше да говори и да се движи. Лекарите обясниха, че това е лек инсулт и затова имаше говор и съзнание. Грижиха се за него добре и в интензивното отделение, и в неврологията, и така беше стабилизиран. Ние сме много благодарни на целия екип на болницата и се отнесоха много професионално. Той се върна в София в много добра форма.

- Звънят ли ви негови колеги и получихте ли подкрепа от министъра на културата Мартин Иванов?

- Всичките му приятели, разбира се. Всички се осланяме на това, което е писано отгоре, защото годините са много. Лекарите правят това, което могат в една от най-добрите болници в България с изключително квалифицирани хора. Малко говорят за себе си, но аз преди години съм обработвал фотографии техни от Кербала и са потресаващи. Знам, че това са хора на световно ниво. Лекарите сега са на бойното поле и моята молба е да ги оставим да си вършат работата и само те да съобщават информация и да няма интерпретации. Добре е, че се съобщи и хората вече знаят и се молят заедно с нас, но останалото зависи от медиците. Когато докторите имат какво да кажат, ще ни съобщят и на нас, и на вас.

Министърът на културата веднага се обади вчера и говорихме два пъти. Той е много възпитан човек. Звънна и Петър Стоянович да попита с какво да помогне. Достатъчно е тяхното внимание.

- Десетки читатели звънят, за да изкажат подкрепа, защото Валери Петров е наистина обединител на българите и всички се молят за него.

- Така е, Миряна Башева вчера ми се обади и каза, че у хората има такава реакция. Валери Петров е такъв човек и той е един от хората, които винаги са се борили за единението и културата на България.

- Желая ви да го заварите в по-добра форма на свиждането.

- Дано и каквото е писано, това ще стане. Ние сега единствено искаме да подчертаем нашата благодарност и огромно уважение към лекарите и във Варна, и в София, както и към екипа на „България еър” и самолета, с който се прибра в София. Всички бяха много внимателни и той успя да усети следите от все още добрия български дух. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване