08/27/14 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Без план за прекратяване на огъня в югоизточна Украйна след срещата Путин - Порошенко

 В рамките на диалога в Минск между лидерите на страните от Митническия съюз, Украйна и ЕС се проведоха двустранни разговори между президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, по време на които двамата са постигнали споразумение за започване на консултации между граничните служби на двете страни. Порошенко допълни, че е възможно в най-скоро време да бъде изготвен план за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната.

Путин обаче посочи, че двамата не са обсъждали детайлно условията за прекратяване на огъня. "Не можем да говорим за каквито и да било условия за прекратяване на огъня, за възможни договорености между Киев, Донецк и Луганск - това не е наша работа, а работа на самата Украйна", посочи Путин.

Контактната група на Украйна трябва възможно най-скоро да се възобнови работата си, каза Путин след срещата си Порошенко. Той увери, че Русия ще направи всичко за това. "Този процес трябва да започне възможно най-скоро", каза руският държавен глава.

Путин заяви, че разговорите му с Порошенко са били по целия спектър на руско-украински отношения, включително по отношение на икономическото сътрудничество, ситуацията в югоизточната част на страната, по необходимостта от бързо прекратяване на кръвопролитията, за политическо урегулиране на целия комплекс от проблеми.

Първата среща между двамата лидери е продължил около два часа. Порошенко определи разговорите като "трудни и сложни".

Руската федерация, Украйна и ЕС се съгласиха да активизират работата си, за да намалят опасенията във връзка със споразумението на Украйна за асоцииране със ЕС, обяви Путин. "Ние се договорихме да активизираме работата си и да намерим решения", каза той. Президентът потвърди, че ако не се намерят решения, Русия ще трябва да вземе предпазни мерки.

Путин подчерта, че между Русия и Украйна все още има много нерешени въпроси. "Има много открити въпроси, от чието разрешаване са заинтересовани и Русия, и Украйна, и нашите европейски партньори", - каза той пред репортери след разговорите с украинския си колега Петро Порошенко.

Путин заяви, че се е съгласил с Порошенко за възобновяване на диалога в областта на енергетиката между Русия и Украйна. "Ние смятаме, и президентът Порошенко също, че трябва да подновим диалога в областта на енергетиката, включително по газовия въпрос", каза той. Според Путин, този въпрос в момента "е в задънена улица", но все пак е нужно да се говори за това. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване