08/27/14 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Евроскептици пробиват в германските избори

Ройтерс

“Алтернатива за Германия” (АГ) изглежда е на прага да спечели първите си места в провинциален германски парламент, в момент, когато се превръща от партия, концентрирана върху една-единствена тема - евроскептицизма, в движение за ред и законност, което може да подкопае консервативната хегемония на канцлера Ангела Меркел.

Три източни провинции, които все още мъчат да достигнат по-богатия запад близо 25 години след обединението, ще проведат избори в идните седмици - Саксония на 31 август, Тюрингия и Бранденбург на 14 септември. АГ има шанс да спечели места и в трите. Макар да е на по-малко от 2 години, партията успя да влезе в Европейския парламент през май и сега е на прага да се утвърди като вътрешнополитическа сила, въпреки опитите на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел да я демонизира като маргинално движение, което флиртува с крайната десница.

“В Германия това е убийствен аргумент - когато искаш да затвориш устата на някого, нужно е само да го наречеш крайнодесен или популист”, каза Фрауке Петри, 39-годишна бизнесдама, която оглавява листата на АГ в Саксония.

Избирателите в Саксония, сгушена в източен ъгъл на Германия край границите с Полша и Чехия, се чувстват несигурни от трансграничните кражби на селскостопанско оборудване и от трафика на метамфетамини. Затова укрепването на провинциалните полицейски сили, наред с образованието, е една от най-”горещите” теми на предизборната кампания, и то такава, която АГ не пропуска да използва.

ХДС на Меркел управлява Саксония без прекъсване от обединението през 1990 г. и властта й там не е под заплаха при гласуването. Анкетите отчитат подкрепа за християндемократите в рамките на 40-42 процента, което е двойно повече от тази за втората партия - крайнолявата Левите. Провинциалният премиер Станислав Тилих обаче вероятно ще се нуждае от коалиционен партньор, за да запази поста си и шансовете да разчита на сегашния партньор - потъващата в анкетите Свободна демократическа партия (СвДП), са твърде слаби.

Най-вероятният сценарий е той да се коалира с левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) по подобие на “голямата коалиция” на Меркел в Берлин. Но това не спира спекулациите, че ХДС може да се изкуши да се свърже с АГ, което принуди лично канцлера да даде отпор на подобни слухове през уикенда. “За нас АГ не е възможен коалиционен партньор”, каза Меркел пред обществената телевизия А Ер Де в неделя.

Независимо дали АГ ще влезе или не в провинциалния парламент в Саксония и другите източни провинции, това ще даде тласък на по-широк дебат в ХДС за бъдещо сътрудничество.

За разлика от Саксония, партията на Меркел е изправена пред сериозен риск да бъде изхвърлена от управлението в Тюрингия, макар че води в анкетите. За първи път на провинциално ниво крайно Левите може да се окажат начело на местното правителство заедно с ГСДП като младши партньор. Ако се стигне до такъв резултат, той би породил спекулации, че социалдемократите може да вдигнат табуто върху коалирането с крайната левица на федерално равнище през 2017 г. с надеждата да изхвърлят Меркел и нейния ХДС от властта.

В третата провинция, Бранденбург, се очаква ГСДП да задържи властта в партньорство с Левите.

Обратно в Саксония, кандидатът на АГ Петри говори пред 50-ина поддръжници във Фрайтал - миньорски и металургичен град, недалеч от провинциалната столица Дрезден. Честното говорене по въпроси като престъпността, имиграцията или дисциплината в училищата “те поставя надясно от ХДС, независимо дали това ти харесва или не”, каза тя.

Според нея 1 от 10 членове на АГ се е прехвърлил от партията на Меркел. Един от тези “бегълци” е адвокатът Хартмут Рот, сменил партийната си принадлежност след 36 г. в Християндемократическия съюз. “Когато влязох в ХДС, бях необуздан младок, но когато напусках, бях вече в консервативното крило, защото партията ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване