08/27/14 04:57
(http://www.klassa.bg/)

МАЕ: Европа има нужда от руския газ

 Европа няма много опции за намирането на друг източник на природен газ освен Русия, заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Мария ван дер Хувен. „В краткосрочен план Европа има наистина много малко възможности да диверсифицира доставките си на газ. Тя ще има нужда от руския газ”, каза Ван дер Хувен, цитирана от Wall Street Journal. Големи доставки на газ от САЩ за Европа в бъдеще не са реалистична алтернатива, смята Ван дер Хувен, съобщи investor.bg.

 

Около 1/3 от доставките на газ за Европа идват от Русия и 1/5 от Норвегия. Останалите по-големи източници на синьо гориво за континента са внос на втечнен природен газ и производители като Холандия и Великобритания, посочи Ван дер Хувен. „Диверсификацията изисква време. Не може да бъде направена за една нощ“, каза тя. МАЕ прогнозира през миналата година, че годишният внос на природен газ на Европейския съюз (ЕС) ще нарасне с около 140 млрд. кубични метра до 450 млрд. кубични метра до 2035 г., докато местното производство продължава да се свива.

 

Междувременно световните агенции цитираха интервю на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер пред германския Bild. Според него ЕС трябва да е готов в случай, че Русия тотално преустанови газовите доставки. „Аз не мисля, че руският президент (Владимир) Путин иска да превърне енергийните доставки в инструмент на своята политика", казва Йотингер.

 

В момента шест страни от ЕС зависят на 100% от руския газ, сред които и България. По думите му газовите хранилища в Украйна са пълни наполовина. До зимата количеството в тях следва да се допълни. „Ако е необходимо, трябва да бъде възможно и прехвърлянето на газ от страните от ЕС към Украйна", заявява още Йотингер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване