08/27/14 05:25
(http://www.klassa.bg/)

На парламентарния вот на 5 октомври

 Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков ще кръстосат шпаги в предизборен дуел за 25 МИР София. Това стана окончателно ясно вчера след представянето на всички 31 гербери, които ще застанат начело на листите за вота на 5 октомври. Ключово при определянето им е било да се

 

заложи на всеотдайни професионалисти

 

които могат да оправдаят доверието на избирателите.

 

В битката за депутатските места партията на Борисов ще извади каре водачи, които ще оглавят по две листи. В тежката артилерия са лидерът на ГЕРБ, заместникът му Цветан Цветанов, ексминистрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски.

 

Както „Монитор” писа, Борисов ще е водач на листата на ГЕРБ в 25-и МИР София, както винаги досега. Този път там той ще се изправи на предизборна битка срещу новия соцшеф и бивш председател на Народното събрание Михаил Миков. Лидерът на ГЕРБ пак ще застане начело и в Пловдив, където листата на БСП се води от зам. финансовия министър в кабинета „Орешарски” Георги Търновалийски.

 

Верен на традицията остава и Цветан Цветанов, който отново ще бъде начело на партийните листи във Велико Търново и Благоевград. До последно в ГЕРБ се колебаеха дали вместо в югозападния град да не му бъде поверено водачеството в някой от софийските райони. В крайна сметка Цветанов ще оглави листата в Благоевград, за където обаче още не е категорично ясно срещу кой социалист ще се изправи. „Готов съм на мъжка битка и с Кристиан Вигенин заяви той на въпрос дали би се изправил на такава срещу другото спрягано име за водач на червената листа - Корнелия Нинова.

 

Лиляна Павлова пък получи доверието на Борисов за челните места във  Варна и Стара Загора, както бе и на вота през 2013 г. В партията били на мнение, че в града на липите „я обичат” най-вече заради работата по магистрала „Тракия”, а в морската столица – заради плановете й за довършване на „Хемус”. В изборната надпревара със социалистите в двата района Павлова ще се изправи срещу двама ексминистри в кабинета „Орешарски”. Във Варна срещу Ангел Найденов, който отговаряше за отбраната, а в Стара Загора срещу Драгомир Стойнев, който движеше енергийните въпроси.

 

На четвъртия водач на две листи Ивайло Московски са поверени Видин и София-област. В покрайнините на столицата той ще се състезава с червената фурия Корнелия Нинова, а на северозапад ще бъде

 

пратен да кръстоса шпага с лидера на БСП

 

Михаил Миков.

 

Срещу другия ключов водач на левицата – актьора, любимец на поколения българи, Стефан Данаилов, Борисов е преценил да изправи жена. Бившият шеф на кабинета му, докато бе премиер – Румяна Бъчварова, ще поведе нежна битка срещу Ламбо в 24-ти МИР София.

 

Още една жена в редиците на ГЕРБ получава ключова задача в изборната надпревара. Министърът на здравеопазването в кабинета „Борисов” Десислава Атанасова застава начело на листата в Монтана, като силен знак към избирателите, че партията смята да води активна политика за подобряване състоянието на Северозапада – най-бедния район в ЕС.

 

ГЕРБ направи и

 

два изненадващи хода в челните места

 

на листите си. В Пазарджик издигна за водач бившия директор на ВМА и настоящ зам.-кмет на София ген. Стоян Тонев, а в Пловдив-област –   ексшефа на комисията по досиетата Методи Андреев.

 

Иначе като цяло Борисов е заложил на проверени лица, като масово водачите са били депутати и в предишното Народно събрание.

 

При реденето на листите в щаба на ГЕРБ са се стремили да спазват  равно разпределение между мъжете и жените, макар че във водаческите места силният пол получава лек превес. Широко представителство ще има и на различните етно-религиозни групи у нас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване