08/27/14 13:45
(http://pik.bg)

Президентът на "Стяуа" Хелмут Дукадам пред ПИК: "Лудогорец" ме разочарова много! Нашият клуб се финансира перфектно, дори и от затвора

Президентът на "Стяуа" Хелмут Дукадам пред ПИК: "Лудогорец" ме разочарова много! Нашият клуб се финансира перфектно, дори и от затвора

Легендата на румънския футбол и президент на Стяуа Хелмут Дукадам (донесъл Шампионската лига на румънския гранд през 1986 година) се съгласи да даде подробно интервю пред журналист на ПИК. 

Той бе безкрайно откровен за всичко, за което го попитахме. 

Интервю на Милан Николов

- Г-н Дукадам, с какви впечатления останахте от българския шампион Лудогорец след първия мач в Букурещ?

У нас се писа много за този клуб, трябва да ви кажа, че очаквах много повече от тях. Ако трябва да съм откровен, останах много разочарован от това, което видях на "Арена Национал". Жалко, че не успяхме да постигнем по-голям резултат. 

- Все пак беше трудно на Стяуа в първия мач, не бяхте много уверени?

- Да, играхме с доста напрежение. В такива сблъсъци първият мач не е важен, гледа се крайният резултат и това кой тим се класира напред. Аз мисля, че след мача в София ще сме вече в групите за Шампионската лига, където ни е мястото. Това е най-важното за нас. 

- Очаква се тук да ви подкрепят много фенове на ЦСКА, това изненадва ли Ви? 

Не, няма как да съм изненадан, защото аз идвам за трети път в София за подобен мач. Преди играхме на два пъти с ЦСКА и всички помните, че феновете на двата отбора се уважаваха изключително. Беше една много приятна атмосфера, въпреки съперничеството. Такива неща са много красиви във футбола. Всички знаем, че двете агитки са побратимени. 

- Защо напоследък повече играчи от Румъния идват в България, а от нашето първенство по-малко хора отиват да играят в шампионата ви? Все пак първенството ви е доста по-силно.

Всичко е въпрос на пари. Идват в България, защото им предлагат добри финансови условия, само заради това. Доколкото знам единствено Ботев и Лудогорец взеха румънци. После обаче те се завръщат в нашето първенство, видяхте, че взехме Лучин от Ботев и сега е в нашия клуб. 

- Футболните ви ръководители са в затвора. Собственикът на Стяуа Бекали, мениджърът Михай Стойка и куп личности от елита на футбола са зад решетките. И у нас вероятно има корупция, но няма осъдени, какъв е коментарът Ви?

Това, което се случва у нас, аз не го приемам за корупция. Да, те са в затвора, надявам се по-скоро да ги освободят. Там са, защото просто при трансфери не са отчели ДДС на държавата. За мен това не е корупция, а става дума за чисто човешка грешка. 

- Проблем ли е за Стяуа, че двамата най-силни хора в клуба са зад решетките? 

За нас това е удар, няма как да не е проблем (замисля се). Но виждате, че със задружен колектив се справяме. Имаме добри резултати и успехи, това е важното.

- Ще може ли Стяуа да се издържа с парите от турнирите, Бекали има още повече от 2 години зад решетките?

Трябва да ви кажа, че Стяуа се издържа по перфектен начин. Нищо не се е променило във финансите на клуба. Само е малко по-трудна комуникацията и движението на средствата. Нямаме никакви финансови проблеми, уверявам ви в това. Можем да купим всеки играч, когото пожелаем, играчите си взимат заплатите.

- Говори се, че президентът Траян Бъсеску ще даде амнистия на Джиджи Бекали. Може ли да се случи според Вас?

Не, според мен няма такава вероятност. Те са в много лоши отношения. Всичко, което се пишеше по тази тема в Румъния, беше хитра предизборна реклама на президента Бъсеску. Аз лично не вярвам, че собственикът ни ще излезе по-рано на свобода.  

- Сега сте без мустаци, на какво се дължи това? 

(Смее се) Да, всичко е въпрос на един глупав бас. Исках да ги запазя, но се хванах на бас, че ако Стяуа стане два пъти поред шампион, ще ги обръсна. Виждате сега какво се получи. Свикнах и така (пипа си мустака).

- Говори се, че има конфликт между треньора Гълка и играча, който вкара 6 гола в един мач Кешеру. Така ли е, защо го държи резерва след този европейски рекорд?

Не, аз ви уверявам, че няма такова нещо. Всичките тези неща идват от българската преса, която ни вкарва изкуствени интриги. Видяхте, че писаха, че Габи Янку е пиянствал преди мача с Лудогорец. Пълни глупости! Кешеру е добър играч и треньорът ни няма проблеми с него, ще разчитаме за бъдеще на таланта му. 

- В личен план как стоят нещата, имахте проблеми със здравето, бяхте в болница, сега добре ли сте?

Да, те са вече минало за мен. Виждате, че съм в отлична форма и се радвам, че съм отново по стадионите със Стяуа. 

helmuth duckadam 1986

- С кое сте по-щастлив - със семейството си или с успехите и уважението, което имате във футбола?

Имам прекрасна жена и още по-великолепно дете. Да, аз съм щастлив човек, няма как да не е така. Семейното ми щастие се дължи само на един човек - той се казва Джиджи Бекали. Винаги ще съм му благодарен за това нещо.

- Ще има ли от днешните румънски футболисти някого, който ще успее да постигне това, което вие спечелихте от футбола като уважение и трофеи? 

Не, не мисля, няма как да се случи. 

Duckadam 1d0507587c

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване