08/27/14 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ мобилизират съюзници за атака срещу ИДИЛ

Хелън Купър
Марк Ландлър

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

САЩ започнаха да мобилизират широка коалиция от съюзници зад потенциални американски военни действия в Сирия и се готвят да увеличат въздушните удари в Северен Ирак, заявиха вчера правителствени длъжностни лица.

Президентът Обама, казват въпросните източници, разширява кампанията си срещу сунитските въоръжени бойци от “Ислямска държава в Ирак и Сирия” (ИДИЛ) и е близо до решение да разреши въздушни удари и спускане от въздуха на храна и вода в иракския град Амерли, където живеят представители на тюркменското малцинство в Ирак. Градът с 12-хилядно население е под обсада от повече от два месеца от въоръжените бойци.

“Изкореняването на рак като ИДИЛ няма да е лесно и няма да е бързо”, заяви Обама в реч вчера пред “Американския легион” в Шарлот, щата Северна Каролина. Той каза, че САЩ изграждат коалиция, за да “пренесат битката при тези варварски терористи”, както и че обединената международна общност “няма да има никакъв проблем” да се справи с въоръжените бойци.

Правителствени служители описаха опасностите пред тюркмените, шиитски мюсюлмани, смятани за неверници от ИДИЛ, за сходни със заплахата за хилядите язиди, които бяха принудени да отидат в планинската верига Синджар в Ирак след нападения на бойците. Специалният представител на ООН за Ирак Николай Младенов посочи в изявление преди три дни, че ситуацията в Амерли “изисква незабавни действия за избягване на възможното избиване на неговите жители”.

Докато Обама обмисля нови удари, Белият дом започна дипломатическата си кампания за убеждаване на съюзници и съседи в региона да увеличат своята подкрепа за умерената опозиция в Сирия, а, в някои случаи, и да окажат поддръжка за възможни американски военни операции. Сред страните, които вероятно ще бъдат приобщени, са Австралия, Великобритания, Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Турция и Обединените арабски емирства, заявиха длъжностни лица.

Въпросните източници, които пожелаха анонимност, за да не се разбира, че обсъждат поверителни вътрешни разисквания, казаха, че очакват Великобритания и Австралия да са готови да се присъединят към САЩ при въздушна кампания. По думите им те искат и помощ от Турция, разполагаща с военни бази, които могат да бъдат използвани в подкрепа на кампания в Сирия.

Турция е транзитен маршрут за чуждестранни бойци, включително такива от САЩ и Европа, които отиват в Сирия, за да се присъединят към ИДИЛ. Правителствени длъжностни лица заявиха, че искат от властите в Анкара да помогнат за затягане контрола на границата. Правителството също така иска помощ в разузнаването и наблюдението от Йордания, както и финансова помощ от Саудитска Арабия, която финансира групировки в Сирия, биещи се срещу президента Башар ал Асад.

В понеделник Пентагонът започна разузнавателни полети над Сирия в опит да събере сведения за възможни цели на ИДИЛ като предшестваща мярка за въздушни удари, заяви високопоставено длъжностно лице. Сирийският център за наблюдение на човешките права, организация, която следи хуманитарните последици от конфликта в Сирия, съобщи, че “несирийски шпионски самолети” са извършили в понеделник наблюдение на позиции на ИДИЛ в източната провинция Дейр аз Зур.

Въпреки че съюзниците на Америка в региона имат доста причини да подкрепят интензивна кампания срещу ИДИЛ, анализатори казаха, че САЩ ще трябва да контролират напрежението сред тях.

“Един от проблемите е, че различните страни си имат различни клиенти сред биещите се в Сирия групировки”, каза Робърт С. Форд, бивш американски посланик в Сирия. “За да накарат всичките да работят заедно, най-доброто нещо за тях ще е да изберат един клиент и да насочват всички финансови средства през този клиент. Трябва да бъде избрана една командна структура”.

Убеждаването на страните да помогнат на САЩ във военна кампания в Сирия обаче ще изисква повече усилия, заявиха представители на американското правителство. Турция, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване