08/27/14 14:20
(http://pik.bg)

Фандъкова: Много гробници тепърва ща открием под София

Фандъкова: Много гробници тепърва ща открием под София

Гробницата на Хонорий става част от подземния исторически музей. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на София по време на откриването на гробницата на Хонорий. „Трябва да кажа, че това все още не е краят, имаме много сериозни планове. Следващият етап да включи освен сеизмичното укрепване на самата църква „Света София” да включи и продължаване на разкопките тук пред входа. Като по следващият етап ще бъде и един тунел, който да свърже гробницата на Хонорий с музея”, допълни Фандъкова. 

По думите й, ако спечелят проекта по норвежката програма се очаква да се открият още много нови гробници. „Има много интересни находки при разкопките на гробницата на Хонорий. Започнахме с една гробница, те станаха досега пет”, обясни кметът на София.
Тя изказа желанието си президентът да бъде гарант за това да се опазят културните ценности на столицата. „Да помогне и на сегашното правителство и да настоява оттук нататък всички държавни обекти, които са на територията на София да получат съответното внимание – да се опазят археологическите структури и, разбира се когато има средства да се възстановяват и реставрират”, уточни Йорданка Фандъкова.

Относно проблема в зоопарка, Фандъкова каза, че няма животни в тежко състояние. „Всеки ден имам контакт с директора на Агенцията за безопасност на храните с изпълняващия директор на РЗИ, който ни изпрати официално писмо, в което се казва, че няма опасност за живота и здравето на хората, което, разбира се, е изключително важно”, подчерта Фандъкова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване