08/28/14 13:00
(http://noresharski.com/)

Протестна мрежа подкрепя предложената и оттеглена „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана“

Noresharski.com публикува текста на декларация на Протестна мрежа относно предложената и в последствие оттегляна „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана“ за гласуване в Министерски съвет.

Пълния текст може да прочетете тук:

Съществените промени в общата ситуация на националната сигурност на страната през последните години изискват осмисляне и реакция на официалните български власти. Очевидно е, че най-съществените размествания са свързани с новата агресивна външна политика на Русия, която наруши основни принципи на международното право и договореностите от годините след края на Студената война и нарастващите нестабилност и рискове в близкия Изток, северна Африка и Азия. Тези промени следва да бъдат оценени на ниво управленска стратегия и „Визия 2020″ поставя началото на този процес.

В разрез с новата ситуация на нарастваща нестабилност и рискове за сигурността на страната последното правителство системно подценяваше членството на България в системата на колективна отбрана на НАТО и системно странеше от важните дебати за бъдещето на Алианса. Дори нарастващата агресия на Русия спрямо новите страни-членки на НАТО не доведе до промяна в това поведение и страната се оказа напълно неподготвена за тези нарастващи рискове. „Визия 2020″ поставя началото на подготовка на редица важни решения, които ще укрепят националната сигурност на страната (укрепване на въздушния и морския капацитет за реакция, подобряване на управлението на различните проекти, имащи отношение към отбраната и сигурността на страната и други).

Появата на нови заплахи за сигурността изискват не просто реакция на официалните институции на страната, но и на българското общество. Затова публикуването на „Визия 2020″ и поставянето й на общественото внимание е проява на смелост и нов начин за вземане на важни решения, чрез достатъчно прозрачност и дискусия, пред очите на българските граждани. Нещо повече, през идните години следва да бъдат инвестирани съществени публични разходи за укрепване на българската национална сигурност.

Българските граждани трябва да имат максимална информация и увереност за причините, които изискват тези разходи.

Протестна мрежа застава твърдо зад предложената и оттеглена “Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана” и подкрепя ръководството на Министерството на отбраната и лично министър Шаламанов. За първи път в най-новата ни история ние виждаме ясно и категорично заявен българския национален интерес и приоритети, съобразно развитието на процесите в световен мащаб и стратегическите приоритети и партньори на България в лицето на ЕС и НАТО.

Протестна мрежа

28.08.2014

 

The post Протестна мрежа подкрепя предложената и оттеглена „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана“ appeared first on Noresharski.com.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване