09/04/14 05:14
(http://www.klassa.bg/)

54-ти сме по конкурентоспособност

 В доклад за глобалната конкурентоспособност - The Global Competitiveness Report 2014 – 2015, на Световния икономически форум България достига до 54-та позиция сред 144 страни със стойност на индекса 4,37, съобщиха от Центъра за икономическо развитие.

 

Трета поредна година България подобрява позициите си по отношение на националната конкурентоспособност. През 2011 г. тя е била на 74-то място в общата класация, през 2012 г. - заема 62-ро място, а през миналата година е 57-а. С този резултат изпреварваме няколко държави от ЕС - Румъния (59-та позиция), Унгария (60-та), Словения (70-та), Словакия (75), Хърватска (77), Гърция (81).

 

Глобалният индекс е разделен в три класации - базисни предпоставки; ефективност на икономиката и иновативност на икономиката. България има най-добри позиции (52-ра) по отношение ефективност на икономиката, който включва: висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, размер на пазара.

 

В класацията за базисни предпоставки, включващ институции, инфраструктура, макроикономическа стабилност, здравеопазване и начално образование, стойността е 4,71, а позицията - 59-а. Негативни са резултатите в класацията за иновативност на икономиката с фактори иновации и зрелост на бизнеса - 3,27 пункта и 106-о място.

 

По отношение на макроикономическата стабилност през миналата година България е била на 30-о място, но сега отстъпва до 36-о.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване