09/04/14 10:09
(http://pik.bg)

Българинът изработва средно по 13.30 лв. на час

Българинът изработва средно по 13.30 лв. на час

Производителността на труда се покачва с 1.7% на годишна база, показват последните данни на НСИ. Всеки работещ у нас създава средно по 13.3 лв. на час. Година по-рано работещите българи са отработвали с по 20 стотинки по-малко на час. Ако данните обаче се съпоставят с края на м.г., то се отчита намаление.

В края на четвъртото тримесечие на миналата година всеки зает е създавал средно по 15.7 лв. от брутния вътрешен продукт за един час работа.

Статистиката показва още, че заетите лица в икономиката са над 3.5 млн. души. Общият брой отработени часове за второто тримесечие пък е 1472.9 млрд. часа. От НСИ отчитат намаление на дела на заетите в аграрния и индустриалния сектор през второто тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на миналата година. У

величават се работещите в сектора на услугите. Производителността на труда е най-висока в индустриалния сектор - 6488.5 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15.1 лв. за един отработен човекочас. Най-ниска пък е в аграрния сектор - 1081.9 лв. на един работещ и едва 2.7 лв. на час.

През второто тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт на страната ни възлиза на 19.5 млрд. лв., показват още предварителните данни на НСИ. Ръстът в сравнение с първото тримесечие на годината е с 0.5%, а спрямо същия период на миналата година е 1.6%. Година по-рано БВП е бил 19.38 млрд. лв. През второто тримесечие на 2014 г. на човек от населението се падат 1379 евро, съобщиха от НСИ.

През първите 6 месеца на годината относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката запазва равнището си от 4.8 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.9 процентни пункта и достига 33.6 на сто. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, намалява и достига до ниво от 61.6 на сто при 62.5 на сто през съответния период на предходната година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване