09/04/14 21:19
(http://e-vestnik.bg/)

Доналд Туск владее слабо английски, не знае френски. Какво от това?

Асошиейтед прес

Доналд Туск. Снимка: ЕПА/БТА

Доналд Туск владее слабо английски, не знае френски, а страната му Полша е член на Европейския съюз едва от 2004 г.

Няма значение. Вместо това европейските лидери се съсредоточиха върху неговите качества - рядко срещана политическа проницателност и проевропейска ориентация - преди единодушно да решат да дадат на полския министър-председател един от висшите ръководни постове в съюза.

Избирането на Туск за председател на Европейския съвет дойде, след като той успешно преведе своята страна през икономическата буря на европейската дългова криза, която опустоши голяма част от континента. То беше също така признание за нарастващото влияние на Източна Европа в 28-членния ЕС, към който Полша се присъедини преди 10 години, след като излезе от контрола на Москва.

57-годишният Туск, който се отнася добре към медиите, е най-дълго служилият министър-председател на Полша през 25-те години демокрация. Седемгодишното му управление даде на политиката, икономиката и жителите на Полша необезпокоявано усещане за стабилност. Неговата способност да разчита безпогрешно обществените настроения му позволи да предприеме подходящи действия за задоволяване на нуждите на поляците дори по време на дълговата криза, като в същото време се опитваше да развие прохождащата пазарна икономика на своята страна.

По време на финансовата криза уверенията на Туск, че полската икономика има здрава основа, и гаранциите на правителството му за спестяванията предотвратиха бягството на банки. На картите, които той често показваше, Полша беше единственият оцветен в зелено остров насред червеното море от намиращи се в рецесия икономики в Европа.

Полша е обхваната от рядко срещан ентусиазъм по отношение на ЕС, като насърчава членовете да виждат ползите от това, че са част от най-големия в света блок за търговия и безвизови пътувания. Очаква се Туск да пренесе тази енергия по високите етажи на общността.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че Полша и Туск са “дали голям принос за преодоляване на разделението в Европа”.

Той получава новата си длъжност, приветствана в Полша като голяма чест за страната и личен успех за Туск, във време на сериозни предизвикателства за ЕС: изпадналата в застой икономика на Европа и нейното изпитващо затруднения евро, призивите на избирателите за дълбоки реформи и въоръжените конфликти близо до границите на ЕС, най-вече войната в Украйна и ролята на Русия в нея.

Приветливото държание на Туск и значителният му опит в Съвета със сигурност са помогнали за избирането му за деликатния пост на председател на Европейския съвет и задкулисен посредник, търсещ компромиси между националните лидери, които често отстояват национални интереси.

“Европейският съюз търсеше човек за лоши дни, някой, който успешно да е превел своята страна през криза, защото днес ЕС е изправен пред вътрешни и външни напрежения”, каза европейският депутат Януш Левандовски.

Полша, която дълго време беше под сянката на Москва, е крайно чувствителна към ситуацията в Украйна, но в същото време Туск, който е историк и някогашен активист на движението за свобода “Солидарност”, не е настроен против Русия. Той има приятелско отношение към Украйна и в същото време се опитва, макар и напразно, да постигне сближаване между Варшава и Москва.

“(Назначаването на Туск) е знак за украинците, че ЕС е с тях. То също така е знак за Русия, че ЕС е ангажиран със защитата на Украйна”, каза посланикът на САЩ в Полша Стивън Мъл.

Туск, който е умел и решителен политик, ръководи с желязна ръка главната партия в управляващата коалиция - “Гражданска платформа”, като елиминира конкуренцията. Със същата решителност той многократно спаси правителството си от скандали, омаловажавайки съответния проблем и заменяйки някой и друг по-незначителен министър.

Неговият образ все пак пострада, когато прокара непопулярни, но икономически полезни реформи като повишаването на пенсионната възраст. За да запази подкрепата, този път Туск жертва финансовия министър.

Що ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване