09/04/14 05:30
(http://www.klassa.bg/)

РАДЕЦКИ ПРИСТИГНА

 Параходът „Радецки“, който е копие на оригиналния, отново ще може да вози пътници на къси разстояния по Дунав.

 

Около три месеца единственият плаващ музей у нас не извършваше разходки по реката заради повреда в едно от колесата. След като беше ремонтиран в русенската корабостроителница, вчера плавателният съд хвърли котва на русенския кей. На това място параходът ще остане няколко дни за посещения, след което ще отпътува за Козлодуй.

 

„Повредата стана по време на разходка по Дунав в началото на юни при високи води. Тогава реката влачеше огромни дънери, които не се виждаха на повърхността. Едно от колесата засмука подводен плаващ предмет и се повреди. Макар че параходът беше основно ремонтиран преди две години, се наложи пак да го теглим до русенската корабостроителница. Както и преди, специалистите добре си свършиха работата и „Радецки“ вече е напълно безопасен за извършване на кратки разходки по реката.

 

С него могат да се возят до 100 души

 

каза капитанът Божин Божинов, който управлява кораба от близо 15 години.

 

Божинов обясни, че „Радецки“ извършва едночасови разходки единствено в акваторията на Козлодуй, където видимостта е много добра, а курсовете се правят само в светлата част на денонощието. Ако се наложи да пътува на по-дълги разстояния, плаващият музей е провлачван от друг съд. Не на собствен ход „Радецки“ ще напусне и Русе след няколко дни. Той ще бъде теглен от кораба „Георги Измирлиев“ на Параходство „Българско речно плаване“.

 

Капитанът допълни, че отстраняването на повредата е струвало към 30 хиляди лева, осигурени от АЕЦ „Козлодуй“. Ремонтът преди две години е бил за над 200 хиляди лева. Тогава е подменена напълно системата за известяване при пожар и наводнение на трюмовете, ремонтирани са всички агрегати, а откритите части са пребоядисани. Капитанът смята, че въпреки грижите за „Радецки“ е време да се помисли за построяването на нова реплика.

 

15 000 посетили плаващия музей за година

 

Оригиналният австрийски съд, на който се през 1876 г. се качват Ботев и четниците му, е построен през 1852 г. в Будапеща. През 1906 г. министър-председателят на България Димитър Петков прави постъпки за купуването му. Тъй като тогава страната ни е бедна, се обсъждал вариант корабът да бъде платен в натура. Със смъртта на Петков обаче инициативата затихва и през 1918 г. „Радецки” е бракуван и шест години по-късно унищожен. Сто години след построяването на оригинала същият завод в Будапеща прави пет парни влекача, като единият от тях – „Пловдив”, е купен от страната ни за нуждите на Българско речно плаване. Именно от този влекач през 1964 - 1966 г. е направено копието на „Радецки”. Първият му курс е на 26 август 1966 г. до Виена. Миналата година параходът е бил посетен от 15 хиляди души и е направил към 40 едночасови разходки по реката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване