09/04/14 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Светът губи битката срещу ебола

 Светът губи битката срещу разпространението на епидемията от ебола в Западна Африка, предупреди председателката на “Лекари без граници” Джоан Лиу. “След шест месеца от най-тежката епидемия от ебола в историята светът губи битката за овладяването й. Лидерите не успяват да блокират тази транснационална заплаха”, заяви тя в реч в централата на ООН в Ню Йорк.

 

Джоан Лиу призова международната общност да финансира повече легла за създаване на мрежа от полеви болници, изпращане на квалифициран медицински персонал и разполагане на подвижни лаборатории в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване. “В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците”, подчертава организацията.

 

Вирусът на ебола, срещу който няма лечение или ваксина, е взел над 1550 жертви от 3069 регистрирани случая на заболяване към 26 август по данни на СЗО. От тях 694 души са загинали в Либерия, 430 в Гвинея и 422 в Сиера Леоне. Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

 

СЗО официално потвърди, че огнището от ебола в ДР Конго, жертвите от което станаха 31 души, не е свързано с епидемията от болестта в Западна Африка, предаде ИТАР-ТАСС. “Огнището в ДР Конго е отделно и независимо събитие, което няма връзка с огнището в Западна Африка”, се казва в изявление на организацията.

 

В ДР Конго с ебола са заразени 53 души.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване