09/04/14 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Служебната кола и бакшишът влизат в БВП

 Използването на служебните автомобили за лични цели и бакшишите, които даваме в таксито и фризьорския салон, са част от скритите дейности, които са включени при отчитането на брутния вътрешен продукт, съобщиха вчера от националната статистика. Освен това се измерва ефектът от куфарната търговия, неиздаването на касови бележки, доходите в натура и работата без договор.

 

От началото на следващият месец Националният статистически институт започва да следи и ползите за БВП от проституция и продажба на наркотици. За да бъдат отчетени тези дейности, НСИ няма да прави собствени изследвания, а ще се довери на данните, с които разполагат различни заинтересовани служби – Национална агенция за приходите, Агенция “Митници”, Агенция по заетостта, както и на информацията от Европол и Интерпол. Според последното огласено  изследване у нас

 

бизнесът със сексуслуги има над €1,665 млрд. оборот

 

от които само 210 млн. евро са получени на родна територия, а останалите са заработени зад граница. Данните обаче са от пика на икономическата криза, затова анализаторите прогнозират, че доходите от проституция и дрога ще вървят нагоре със съживяването на бизнеса.

 

Няколко страни в общността вече са внедрили новата методология и отчитат влиянието на тези скрити дейности върху икономиката им. Номиналното изменение на стойността на БВП при тях е между 2 и 6 на сто, като най-високото ниво е отчетено в Холандия, стана ясно вчера от думите на Елка Атанасова, директор „Макроикономическа статистика” в НСИ. На ревизия подлежат данните за брутния ни продукт от 1995 година насам. Като цяло по номинална стойност цялата сива икономика у нас е около 13 на сто, уточниха от НСИ.

 

По препоръка на Европейската комисия предстои да се подобрят данните за доходите в натура, които

 

включват разходите на работодателя за неговите подчинени

 

мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна и др. По новата методология допълнителните сектори, в които ще се изследва доходът в натура, са сухопътен и въздушен транспорт, за които такава информация досега не се е събирала, обясни още Атанасова.

 

Другата препоръка от ЕК е за оценка за гаражите.

 

При последното преброяване е била поискана информация за гаражите, които се притежават от българските домакинства. За тези помещения трябва да бъде определена стойност, която да бъде включена към условния наем. Този показател показва колко бихме плащали, ако живеем под наем в собствените си жилища. Използването му се налага, защото в различните части на Европа населението е с различен дял на собственост върху жилищата и докато у нас той достига 97 на сто, то на Запад е максимум 47%.

 

Освен това досега се е смятало, че по селата не се дават имоти под наем и в отчетите е слаган държавен нормиран наем, който в крайна сметка обаче се е оказвал 8 пъти по-нисък от действителния.

 

По тази причина се налага да се правят нови изчисления, които ще окажат влияние върху БВП, каза Елена Бакалова, експерт в НСИ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване