09/04/14 17:19
(http://pik.bg)

Стойнев: Завихря се нова предизборна манипулация, която цели да очерни БСП

Стойнев: Завихря се нова предизборна манипулация, която цели да очерни БСП

"Категорчна лъжа е, че аз съм взимал решенията за проекта "Парк Плейс Енерджи". Завихря се нова предизборна манипулация, която цели да очерни БСП. Става дума за разрешението за проучване на нефт и газ в Добруджа, издадено на "Парк Плейс Енерджи". През 2010 г. правителството на Бойко Борисов взема решението за проучване на нефт и газ там. Решението е обжалвано и през 2013 г. и съдът задължава държавата да го изпълни. Година след това нямаше как МИЕ да не се съобрази със съдебно решение". Това обяви Драгомир Стойнев по повод скандала с "Парк Плейс Енерджи".

"Истината е, че служебния кабинет трябваше да реши дали да одобри работния план на дружеството и да отпуши проекта. Разбирам, че министъра на екологията е направила точно това. Това си е тяхно решение и преценката остава за сегашните управляващи. Последствията за всички......", посочва Стойнев.

И прилага следните документи:

CBM Energy Limited започва процедура за издаване на разрешение за регистриране на тъговски отркирите, т.е. за търсене и проучване, а не за добив.

Правителството на Бойко Борисов взема решение:

РЕШЕНИЕ № 718 ОТ 4 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА СУРОВ НЕФТ И ПРИРОДЕН ГАЗ - ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, АЛ. 1, Т. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА, В БЛОК 1-11 ВРАНИНО, РАЗПОЛОЖЕН В ОБЛАСТ ДОБРИЧ(Обн. ДВ. бр.80 от 12 Октомври 2010г.)

Решението е обжалвано от друг кандидат - "Овергаз", което блокира проекта за няколко години. През юни 2013 г. тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата, но "Овергаз" така и не подаде нова пред петчленка в определения за това двуседмичен срок. Месец по-късно Park Place Energy обявява, че е постигнала споразумение, с което на практика се прекратява процедурата по обжалването.

МИЕ бави почти година изпълнението на решението на съда и поради това, че влиза в нарушение на закона дава разрешение за търсене и проучване през април 2014 г.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване