09/05/14 05:07
(http://www.klassa.bg/)

Galaxy Note 4 непроменен размер, но повече функции и стил

 Дългоочакваният Galaxy Note 4 беше представен сряда следобед на пресконференция на Samsung преди началото на изложението за потребителска електроника IFA 2014 в Берлин. Прогнозите за заоблен в краищата екран така и не се сбъднаха, но въпреки това четвъртото поколение на фаблета на корейския гигант предлага изключителни характеристики и си спечели доста повече овации от излезлия през пролетта Galaxy S5.

 

На пресконференцията в Берлин Samsung показа и версията Galaxy Note Edge, която наистина е със заоблен дисплей в дясната част на устройството. Също така официално бяха представени очилата за виртуална реалност Gear VR.

 

И все пак вниманието беше съсредоточено върху флагманския фаблет. На външен вид Note 4 е сходен с предшественика си Note 3, като размерът на дисплея отново е 5,7 инча. Разликата е, че новият модел предлага стилен метален кант (подобно на Galaxy Alpha), а гърбът му е с меко покритие, наподобяващо кожа. Флагманът ще се появи на пазара през октомври, а цената му ще е близка до тази на Galaxy S5.

 

Ето и основните характеристики на Note 4:

 

Екран

 

5,7-инчовият дисплей е с Quad HD резолюция, тоест 2560x1440, а плътността на картината е зашеметяващите 515 пиксела на инч. Покрит е с т. нар. „2,5D стъкло”, което означава, че то е съвсем леко извито. За сравнение Note 3 имаше плосък Full HD екран с резолюция 1920x1080 пиксела. Диагоналът от 5,7 инча е по-голям от повечето съвременни смартфони и малко по-малък от 6-инчовия LG G Flex, който обаче е с едва 1280x720 точки.

 

UV сензор

 

Една от големите екстри, на които Samsung не наблегна особено при представянето, е, че Note 4 е първото мобилно устройство с вграден UV сензор. Той е част от S Health системата и ще предупреждава собственика си, ако е изложен на прекалено много слънчева светлина. Има общо пет UV индекса: нисък, умерен, висок, много висок и екстремен. В зависимост от нивото на ултравиолетовата радиация притежателят на фаблета ще получава различни съвети.

 

S-Pen

 

S-Pen, или стилусът, вече има 2048 нива на натиск, двойно повече от Note 3. Едната нова функция е Smart Select, която позволява улавянето наведнъж на няколко различни елемента. Например в TripAdvisor можете да маркирате няколко хотела, заедно със снимки от други източници, след което да ги пратите на ваш контакт просто като ги поставите в имейла. Другата новост е Snap Note, която автоматично маркира направени от камерата снимки и поставя в тях текст.

 

Скенер за пръстови отпечатъци

 

Този сензор в Note 4 е подобрен в сравнение с Galaxy S5. Отново са налични четирите функции Screen Lock, Private Mode, Samsung Account Verification и PayPal Payments.

 

Камери

 

Samsung твърди, че при Note 4 не залага на безкрайното увеличение на мегапикселите, а предпочита да се концентрира върху „качеството на изображението”. Устройството разполага с предна 3,7-мегапикселова камера с апертура f1,9 за по-добри снимки на тъмно и задна 16-мегапикселова с оптична стабилизация на изображението. По-голямата апертура на предната камера я прави с около 60% по-светочувствителна от тази в Note 3, тоест можете да си правите селфита в полутъмна стая. Сензорът за сърдечен ритъм на задния капак се използва и като бутон за снимане. Друга промяна на предната камера е по-широкият зрителен ъгъл от 90 градуса, докато при Note 3 той беше 77 градуса. Има и режим „панорама”, който увеличава ъгъла на селфито до 120 градуса.

 

Микрофони

 

Гласовият рекордер в Note 4 използва 3 микрофона, чрез които улавя звуци от 8 различни посоки. В режим „интервю” се потискат страничните шумове, за да изпъкне максимално добре гласът на интервюирания. Потискането на страничните шумове с помощта на допълнителните микрофони оптимизира и телефония разговор най-вече когато използвате спийкър.

 

Памет и съхранение на данни

 

Note 4 има 32GB обем за съхранение на данни и слот за microSD карти с капацитет до 64GB. Вътрешната памет е 3GB, макар че според слуховете трябваше да е 4GB.

 

Софтуер

 

Както се очакваше, Note 4 е с операционна система Android 4.4 (KitKat), но Samsung е подобрил потребителския интерфейс за по-лесна работа. Едно от най-големите оплаквания от предшественика Note 3 беше, че функцията Multi Window е изключително сложна за употреба. При новия фаблет това е променено. С пръст или с S-Pen минимизирате дадена апликация и я оставяте да работи като pop out прозорец. Две отделни приложения могат да работят едновременно, като лесно избирате колко пространство на дисплея да оставите за всяко от тях.

 

Батерия

 

Новост е опцията за бързо зареждане, при която батерията стига от 0 до 50% за 30 минути. При Note 3 за същото бяха необходими 55 минути. Note 4 има по-малка консумация на енергия, която осигурява 7,5% повече живот на батерията въпреки по-високата резолюция на екрана и по-мощните процесори. Капацитетът е 3220mAh (при Note 3 е 3200mAh).











Мрежа    2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE), 850/900/1800/1900

 

    3G (HSPA 42Mbps): 850/900/1900/2100 MHz,

 

    4G (LTE Cat 4 ps)  или 4G (LTE Cat 6 300/50Mbps)

 

    в зависимост от държавата и оператора

 

Дисплей         5,7-инчов, Quad HD Super

 

                                              AMOLED (2560 x 1440)

 

        ОС Android 4.4 (KitKat)

 

Процесор        2.7 GHz Quad-Core

 

    или 1.9 GHz Octa-Core

 

    (1.9GHz Quad + 1.3GHz Quad-Core)

 

    в зависимост от държавата и оператора

 

Видео    Codec: H.264, MPEG-4, H.263, VC-1, WMV7, WMV8,

 

Sorenson Spark, MP43, VP8. Запис и възпроизвеждане до UHD

 

Аудио    MP3, AAC/AAC/eAAC, WMA, AMR-NB/WB,

 

Vorbis, FLAC, Ultra High Quality Audio (~192KHz, 24 bit)

 

Камери    задна 16Mp с автофокус и Smart OIS и предна

 

 3,7Mp с апертура f1.9

 

Свързаност    WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80) MIMO PCIe, NFC,

 

Bluetooth v 4.1 (BLE,ANT+), IR LED (Remote Control), USB2.0, MHL 3.0

 

Навигация    GPS, A-GPS, GLONASS, Baidu

 

Сензори    движение, близост, ускорение, геомагнитен, жироскоп, RGB, IR-LED, барометър, пръстови отпечатъци, UV, сърдечен ритъм

 

Памет    32GB вътрешна, слот за micro SD карта (до 64GB),

 

    3GB RAM

 

Размери    153.5 x 78.6 x 8.5 mm, 176 g

 

Батерия    Li-ion 3,220mAh, Fast Charging

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване