09/05/14 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Google ще доставя стоки с дронове

 Google обяви, че от две години разработва безпилотни летателни апарати, които ще бъдат използвани за търговски цели или за доставяне на стоки в бедстващи и труднодостъпни райони. Проектът се нарича Project Wing и е създаден в същата лаборатория, която разработва и автономните автомобили на интернет гиганта.

 

Дроновете ще следват предварително зададени маршрути, като летят на 40-60 метра над земята. Първоначалната идея е била машините спешно да доставят дефибрилатори на хора с инфаркт, както и лекарства и батерии в бедстващи райони. После е било преценено, че дроновете имат потенциала да извършват и търговска дейност.

 

„Дори само няколко от тях могат да сноват почти непрекъснато и да обслужват много голям брой хора в извънредна ситуация“, обясни техническият гуру Ерик Телър, по прякор Астро Телър, който от 2010-а ръководи лабораторията Google X. След разработките й са Google Glass, автономните Google автомобили, Google контактни лещи и др.

 

Летящите прототипи вече са изградени и тествани за доставка на пакети до отдалечени ферми в Куинсленд, Австралия. Огромната и слабо населена държава е била избрана най-вече заради доста по-свободните си правила за употреба на дронове. Фермерите са получили лекарства за кучета, ваксини за едър рогат добитък, вода, радиостанции и... бонбони.

 

В бъдеще автономните летателни апарати може да подпомогнат услугата Google Shopping Express, която в момента използва за търговските си доставки традиционни автомобили.

 

Разработката Project Wing е директен отговор на компанията Amazon, която още през декември 2013-а обяви, че е тествала дронове за доставка на нейни стоки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване