09/05/14 08:16
(http://pik.bg)

Бареков в Дряново: Държавата трябва да финансира училищата

Бареков в Дряново: Държавата трябва да финансира училищата

За пореден път България получава слаб ресор в Европейската комисия. Това обяви лидерът на "България без цензура" и водач на варненската и пловдивската листи на коалиция ББЦ Николай Бареков по време на среща с членове и симпатизанти на формацията в Дряново, на която присъстваха близо 100 души.
Според него, причината това да се случи, е , че президентът Росен Плевнелиев и останалите политици не са приели идеята на ББЦ лидерите да се обединят и да излъчат силен кандидат. "В ЕП всичко предварително се договаря. Кристалина Георгиева няма как да получи пост, при положение, че никой не беше говорил в Брюксел за нея. Така България отново е пренебрегната и то заради нас самите", обобщи Бареков.

Той каза, че "България без цензура" е заложила в управленската си програма да създаде 1 милион работни места за 8 години, което означава по 150 хиляди на година. По думите му хората с основание питат как ще стане това „Тези места няма да ги разкривам аз - искаме те да бъдат създадени от реалния бизнес чрез икономически растеж. Това е простата логика“, обясни лидерът на ББЦ: "Ще се спре с административният рекет и ще има данъчни облекчения за необлагодетелстваните райони – 10% данък в такъв район е много", допълни Бареков.

„Каква е картината у нас – 1 милион българи са безработни в пределите на страната, а два милиона живият в чужбина, защото тук нямат реализация. Генерално може да се обобщи, че 3 милиона българи са извън системата“, онагледи ситуацията в страната Бареков и попита толкова ли е трудно да върнем поне една част от тези хора обратно в системата. „Какво казват опонентите ни – ще теглим заем от 6 милиарда, няма да откриваме работни места, а ще затягаме коланите. Това добра сделка ли е?", попита риторично Бареков.

"Моите опоненти от БСП, ДПС и ГЕРБ излъгаха хората. Но те не направиха само това, а нещо още по-страшно – отнеха надеждата на хората. Ние имаме желание за промяна, но това няма как да се случи, ако не ни се даде доверие. Хората, които ние сме издигнали, са силни, млади и неопетнени. В Габрово водач на листата е лидерът на МББЦ, Никола Митев, а във Варна - областният председател на младежката структура е втори в листата", посочи Бареков.

Ние трябва да сме непреодолим фактор в следващия парламент и да изместим ДПС от центъра, за не се определя българската политика в Сараите, заключи лидерът на ББЦ.

„Тунелът под Шипка е един от приоритетите за района. Той ще стане трудно, точно заради липсата на политическа воля. Той все пак ще се случи, но неговото построяване не е всичко“, каза от своя страна водачът на листата на Коалиция ББЦ и зам.-председател на МББЦ Никола Митев. "Построяването на тунела е нещо добро, но не може да води в нищото. Той трябва да води към работни места. Не може от едната страна на тунела да цари бедност, а от другата никой да не се интересува. Дисбалансът в отделните региони у нас е много голяма и трябва да се преодолее, този тунел трябва да постигне точно това", коментира лидерът на МББЦ.

Време е за две неща, каза Митев – първо да си кажем "Не на страха" и да гласуваме за нещо различно от ДПС и ГЕРБ и второ, да говорим на глас за вредите, които направиха тези две партии. Истината ще ни направи свободни, заключи Митев.

„Делегираните бюджети направиха така, че да няма училища в България“, каза жена от залата и попита как може да бъде решен проблемът. „Делегираните бюджети са пълен провал“, коментира Бареков. По думите му те са добри за големите училища, но не и за останалите. Точно заради това, образованието и здравеопазването трябва да станат приоритет на държавата в малките населени места, категоричен е лидерът на ББЦ. "Бюджетът наполовина трябва да е държавен, защото не може всички да висят на врата на кмета", обясни Бареков.

Възможно ли е да 4-часовите осигуровки да отпаднат, защото работодателите спекулират с това, попитаха още хората в Дряново. Лидерът на ББЦ обяви, че въпросът би трябвало да намери друго решение. Едно от възможните би било като се предвиди затвор за неплащане на осигуровки. Другото нещо, което може да се направи, е при случаите на фалит, първото плащане задължително да е към работниците, а после банки и институции да си търсят своето, обясни лидерът на ББЦ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване