09/05/14 05:44
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ предлага: Общините да вдигат данъка върху доходите

 Плоският данък върху доходите от 10% да се запази, но общините да имат право да увеличават ставката с до 2 процентни пункта и допълнително събраните пари да остават в местната хазна. Това е едно от предложенията в предизборната програма на ГЕРБ - "Стабилна България - програма за реформи". Партийните експерти представиха документа вчера.

Идеята за фискална децентрализация бе разяснена от бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов. "Решението дали този финансов инструмент ще бъде използван или не, ще зависи изцяло от местните власти, ние даваме само опция за провеждане на местни политики", обясни пред "Труд" Горанов.

Според ГЕРБ идеята ще позволи на общините да водят своя икономическа политика и сами да изберат дали да държат нисък данък от 10% за привличане на инвестиции, или да събират повече пари например в градовете с ниска безработица. Според Горанов опцията би трябвало да накара общинските власти да поемат повече отговорности за управлението по места.

Попитан дали очаква кметове и общински съвети да вземат решение за повишаване на данъците преди местния вот през 2015 г., Горанов обясни, че допълнителната ставка до 2% в никакъв случай не е задължителна, а ще е само опция.

Според финансиста от ГЕРБ при варианта част от 10-процентния данък върху доходите да остава в общините - идея, лансирана от Бойко Борисов, когато беше кмет на София, има риск да се задълбочи неравенството между регионите.
В същото време ГЕРБ обещават да запазят плоския данък и да държат акцизните ставки на най-ниските възможни нива, разрешени от ЕС.

Партията обещава още да води политика за намаляване на разликите в стандарта на живот между Северозападна България, Странджа и планинските райони в сравнение с други части на страната.

Според експертите на ГЕРБ събираемостта на приходите ще нарасне рязко, ако Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите се слеят.
Такава идея беше лансирана в края на мандата на 42-рото народно събрание и от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).
ГЕРБ обещават още да се създаде специален фонд, който да осигури първоначално 2 млрд. лв. за мащабно саниране на жилищата. То ще обхване поне 50% от панелните блокове за 2 години. Ще се разшири и кръгът на получаващите енергийни помощи - от 200 хил. на 500 хил. души.

Останалите граждани обаче ще плащат повече за ток. 
Програмата на ГЕРБ предвижда още отделни министерства на енергетиката, на икономиката и на туризма.
ГЕРБ обещават и да стимулират "интензивно" раждането на до трето дете в семейството, но помощите ще намаляват при следващи деца.

Националното сдружение на общините (НСОРБ) не одобрява да се вдигат данъци

На заседанията на съвета по децентрализация винаги сме настоявали част от средствата, събирани от държавата чрез плоския данък, да остават в общините, но не и за сметка на увеличаване на данъчната тежест за гражданите, както предлагат от ГЕРБ. Идеята на НСОРБ бе 8 процентни пункта от налога да прибира държавата, а останалите 2 да остават за местните власти, каза пред "Труд" Емил Савов, зам. изпълнителен директор на НСОРБ. Предложението на ГЕРБ предстои да се обсъди, но по-удачно е да не се повишава данъчната тежест за гражданите, каза той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване