09/05/14 05:13
(http://www.klassa.bg/)

Зареждаме батерията на смартфона със звукови вълни

 Прототип на панел, който зарежда мобилен телефон от разстояние чрез вибрациите на звуците от околната среда, беше създаден от учени в лондонския университет „Куин Мери”. Така например устройството ви ще генерира електричество в шумна среда, като обществен транспорт, барове, работни помещения и др.

 

Изследователите са нарекли разработката си наногенератор. Той представлява пластмасова плоча, която се напръсква с тънък пласт от микроскопични пръчици цинков оксид. На пиезоелектричен принцип те генерират електроенергия, когато бъдат притиснати или обтегнати – процес, който им се случва непрекъснато от звуковите вълни в ежедневия фонов шум.

 

Учените от университета „Куин Мери” работят в сътрудничество с Nokia и твърдят, че панелите са евтини за производство. При достатъчно страничен шум те ще генерират електричество с напрежение 5 волта, както повечето стандартни зарядни устройства за телефони.

 

С подобна разработка през 2010 г. се беше захванал екип от корейски учени. Създаденият от тях пиезоелектричен слой обаче не беше приложим в реални условия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване