09/05/14 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Москва бясна на Париж

 Евентуалният отказ на Париж да достави на Москва на хеликоптероносачи тип „Мистрал” провокира емоционална и гневна реакция у представители на руското външно министерство. „Днес Франция падна. Добре че Дьо Гол не вижда този позор”, написа в страницата си във Фейсбук зам.-говорителката на МнВР Мария Захарова.

 

„Репутацията на Франция беше хвърлена в пещта на американските политически амбиции. Къде са времената, когато Париж не се поддаваше на натиска на САЩ, както беше например в случая с Ирак?”, пита Захарова.

 

Повод за гневния коментар стана направеното в сряда изявление на френския президент Франсоа Оланд, че на този етап страната му не може да достави на Русия първия от двата хеликоптероносача заради позицията на Москва по украинския въпрос.

 

Военни специалисти коментират обаче, че загубите за Франция ще бъдат далеч по-големи от тези за Русия. „Ако договорът бъде прекратен едностранно, Москва ще си получи обратно парите, както и неустойките, а френската страна ще остане с два кораба, създадени по руска поръчка”, прогнозира зам.-председателят на руския ВПК Олег Бочкарьов, цитиран от Интерфакс. Според експерти провалянето на сделката може да струва на Париж около 3 млрд. евро.

 

Междувременно френски дипломатически източник уточни вчера, че не е ставало дума за разтрогване на договора за доставка на кораба “Мистрал”, а за спирането на изпълнението му до ноември. В корабостроителницата в Сен Назер не са постъпвали никакви разпореждания да бъде спряна работата по кораба, която сега е в последен стадий. “В изявлението се говори само за задържане на доставката”, заяви френският дипломатически източник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване