09/05/14 19:17
(http://www.klassa.bg/)

Руски експерт: България е тази, която блокира "Южен поток"

 Именно България блокира реализацията на „Южен поток”. Това заяви директорът на Центъра по изучаване на енергийните пазари към Руската академия на науките Владимир Кулагин пред руското издание aif.ru.

Той бе потърсен за коментар относно слуховете, че България и Русия обмислят да променят статуса на газопровода, за да не се налага да се съобразяват с европейското законодателство. За да се случи това, тръбата може да бъде призната за „добивна”. Българските власти вече отрекоха да се предвижда такова нещо, а и Кулагин го нарича „нереалистично”.

„В случая става въпрос за тръба, която по никакъв начин не е свързана с находището в Черно море. Това е обикновена тръба, която минава през Черно море и ще транспортира газа, който се добива в Русия. Именно думата „добивна” в случая е неприложима. Именно България блокира разговорите за „Южен поток”, затова, когато такива предложения идват от нейна страна, те изглеждат много странни. Всичко, което трябва да направи България е да разблокира проекта и да следва договореностите, които са били постигнати по-рано”, казва експертът.

Според Кулагин оптималният вариант е изключването на Южен поток от правилата на Третия енергопакет, отчитайки особеностите за дадения тръбопровод, инвестициите, които трябва да се направят в него и този, който ще ги направи.

Ако за този проект бъде направено изключение, то реализацията му ще се опрости. Докато тези изключения ги няма, инвеститорът рискува да построи тръбата без да може да я ползва в пълния ѝ обем, т.е. инвестициите няма да се оправдаят, обяснява още Кулагин.

Според него е необходимо да се продължат преговорите, които се водеха по-рано и да се следва линията на действие, която се е следвала преди събитията в Украйна.

 




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване