09/05/14 12:28
(http://www.klassa.bg/)

Файненшъл таймс: НАТО се събира на най-важната си среща от 20 г.

 Кризата в Украйна и по-широката заплаха от войнствеността на Русия ще доминират започващата днес среща на лидерите от НАТО, определяна като най-важната за последните 20 години, а може би и най-важната от разпадането на Съветския съюз, пише британският в. "Файненшъл таймс".

От седмици в алианса се подготвя комплекс от политики, които да покажат решимостта на организацията, изправена заради руската агресия пред най-сериозното си предизвикателство от две десетилетия. Администраторите и посланиците в НАТО имаха едва около шест месеца, за да променят съставения преди украинската криза дневен ред, съсредоточен върху скучни наглед теми като морската сигурност и съвместни проекти за снабдяване, така че той да вземе под внимание фундаменталните заплахи за цялата система на сигурността в Европа, коментира изданието.

Лидерите от НАТО се събират в Уелс, за да определят курса на развитие на един военен съюз, който от доста време изглеждаше носещ се без посока и остарял, но напоследък получи нова жизненост благодарение на един стар враг - Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост". След като беше стигнал дотам, че да бъде смятан едва ли не за ненужен заради мира в Европа, за чието установяване беше помогнал, алиансът доскоро се оглеждаше в търсене на мисия. Тази година той я намери в лицето на конфликта в Украйна. Но лидерите от НАТО ще бъдат подложени на натиск да докажат, че най-силният военен съюз в света е способен да се справи с новото предизвикателство и все още може да възпре Русия, както правеше през Студената война, изтъква вестникът.

Доказателствата от последните месеци обаче предполагат друго, като се има предвид потокът от руски войски и оръжия, изливащ се в Украйна въпреки многократните порицания и предупреждения на НАТО. Според анализатори алиансът едва ли ще предприеме тази седмица смели ходове, които да променят траекторията на сепаратисткия конфликт в Украйна, особено след съобщенията за, както изглежда, дипломатически напредък вчера.

Украйна е партньор, а не член на НАТО и алиансът показва, че няма желание да разполага войски или да изпраща оръжия в страната. Но все пак основната цел на алианса ще бъде да даде уверения на съюзниците в Източна Европа, които се страхуват, че може да са следващите взети на прицел от Русия, посочва "Вашингтон пост".

Тъкмо преди срещата на върха на НАТО руският президент Владимир Путин оповести мирен план за Украйна, който предлага на Запада извинение за забавянето на наказателните мерки, които биха навредили също така на европейските икономики, изправени на ръба на нова рецесия, и който се очаква да бъде посрещнат с известно одобрение от уморените от войната украинци, пише в. "Ню Йорк таймс".

Крайният резултат от това, след като миналата седмица руски войски се намесиха в Украйна, за да отблъснат успешното настъпление на правителствените сили, може да бъде оставянето на Украйна в положение на едно слабо обединение, над което Москва все пак може да господства - нещо, което според критици на Путин е истинската цел на руския президент, изтъква изданието.


Автор: БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване