09/05/14 14:00
(http://pik.bg)

ЦИК: Инвалидите могат да гласуват и в друга секция

ЦИК: Инвалидите могат да гласуват и в друга секция

Избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да гласуват и в друга секция, ако тяхната не е на първия етаж на сградата, където се се пуска вота, се  посочва в решение 842-НС на ЦИК.

Когато в сграда с повече от един етаж има секции и на горни етажи, районните избирателни комисии определят секция на първия етаж, която е с най-малък брой избиратели, за гласуване на хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Пред тази секция се поставят табели, на които се отбелязва и допълнителното й предназначение.

Избирател с увредено зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция, пише в решението на ЦИК. Избирателите, решили да гласуват в чужда секция, удостоверят пред СИК самоличността си с документ. СИК вписва тези хора в допълнителната страница на избирателния списък, след като представят декларация по образец, че не са гласували и  няма да гласуват на друго място.

Декларациите се прилагат към избирателния списък и са неразделна част от него. Когато избирателят е с увредено зрение или със затруднения в придвижването, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя.

При оспорване на решението на председателя от член на комисията спорът се решава  окончателно от секционната избирателна комисия. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели. Когато увреждането не позволява на избирателя да се подпише, в полето за подпис член на комисията отбелязва "гласувал" и се подписва. Това обстоятелство се отбелязва в графата "Забележки" и в протокола на секционната избирателна комисия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване