09/06/14 06:44
(http://www.klassa.bg/)

АЕЦ „Козлодуй” стана на 40 г.

 40-годишнината от официалното откриване на първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа бе отбелязана на 4 септември в Дома на енергетика в Козлодуй. Празникът събра пионерите в изграждането и експлоатацията на уникалните за страната ни съоръжения, съобщиха от Първа атомна. Сред гостите бяха министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов, Петър Данаилов – министър на енергетиката по време на пуска на първи блок, Овед Таджер – ръководител на строежа на атомната централа и др.

 

Министър Щонов отбеляза, че атомната централа е национално богатство и много важна мощност за България. Най-важната задача, за да остане устойчива ядрена енергетика в България, е да удължим срока на експлоатация на пети и шести блок, подчерта министърът.

 

В емоционално слово изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов се обърна към ветераните с думите: “Благодаря и поклон пред това, което са направили нашите строители и пусковаците на първи блок – тогава хората са тръгвали към неизвестността, която после ние направихме реалност.”

 

Като знак на признателност за партньорството специални плакети получиха 24 български и чуждестранни научни, инженерингови и неправителствени организации. От своя страна руските партньори отбелязаха, че 40-годишнината на българската АЕЦ се празнува не само в България, но и в Русия, и връчиха четири отличия от името на държавната корпорация “Росатом” – на Иван Генов, на Овед Таджер, на Петър Данаилов и на акад. Стефан Воденичаров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване