09/06/14 20:58
(http://www.klassa.bg/)

В Сомалиленд ще използват ирисов регистър за борба с изборните измами

 Избирателната комисия на непризнатата държава Сомалиленд изпробва биометрична система с ирисов четец, като се надява така да сложи край на двойните регистрации на гласоподавателите, пише New Scientist. 
Това ще направи изборната система в страната една от най-високотехнологичните на планетата. 
“Многократната регистрация и гласуване са сериозен проблем в Сомалиленд”, казва Мохамед Ахмед Херси Геелех, председател на Националната избирателна комисия на страната. “Повечето млади хората търсят възможност да гласуват повече от един път, за да увеличат шансовете на избранника им”. При предишни избори властите са се опитвали да внедрят пръстови отпечатъци и лицево разпознаване, но все още не могат да се справят с дублирането на регистрации. Представители на комисията са се свързали с учения Кевин Боуеър и екипа му от Университета Нотр Дам в американския щат Индиана, за да има помогне в разработването на система, използваща ирисово разпознаване, което се смята за по-прецизно от пръстовите отпечатъци и лицевото разпознаване. 
Сомалилендските власти и изследователите са тествали системата и са установили, че тя изключително прецизно идентифицира двойните регистрации. Ако системата бъде внедрена в пълен мащаб за националните избори следващата година, “Сомалиленд ще разполага с най-високотехнологичния” избирателен списък в света, кзва Боуеър. Системата е успяла да разпознае избиратели, които гласуват повторно, дори ако носят цветни лещи за очи. 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване