09/06/14 06:47
(http://www.klassa.bg/)

ВЕИ централите и американските ТЕЦ трябва да направят отстъпка

 Държавата може да покрие борчовете на Националната електрическа компания (НЕК), стана ясно от интервю на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по БНТ.

 

„НЕК в ролята си на обществен доставчик отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар и когато се появи тази дупка, тя е отговорност на НЕК“, коментира министърът. НЕК също така е 100% собственост на държавата, каза още той и даде нагледен пример за ситуацията.

 

Примерът, който според Щонов е много подходящ в случая с НЕК, е за едно семейство, чиято роля се изпълнява от държавата, а НЕК е детето в това семейство. „Ако детето направи много по-големи разходи, отколкото едно добро управление на системата позволява и ако детето не се справи само да си върне задълженията, ще трябва да бъдат покрити от майката и бащата на детето, т.е. от държавата“, каза той.

 

Министър Щонов

 

не обясни дали

 

вече се работи по такъв вариант

 

и какви са възможните решения, нито откъде ще дойдат необходимите средства. Според известните данни към момента задълженията на НЕК са за близо 3 млрд. лв., като само за последните шест месеца новата дупка, която се е отворила, е 360 млн. лв.

 

Ако не се предприемат никакви мерки, се очаква до следващото лято дефицитът да скочи с още 900 млн. лв., а в края на 2015 г. дупката да стигне 5 млрд. лв.

 

Тежестта на годините нехайно управление в енергетиката няма да я поеме народът, ще се поеме от цялата система по равно, категоричен е обаче служебният министър. „Тези, които са създали тези проблеми, ще имат достатъчно време да се справят с тях, да покажат, че имат отговорност”, каза той. По думите му

 

не може да има дългосрочно

 

изкупуване на

 

електроенергия

 

за 25 г. от дадени ВЕИ-та или за 15 години от даден вид топлоелектрически централи, при това в комбинация със свръхпроизводство, и да се каже, че на тези производители няма да се пипат договорите, а цената ще се вдигне с 50%. Това няма как да стане, увери Щонов. Въпросните 50% за скок на цената на тока бяха изчислени от самия министър на база недостига на НЕК и потреблението на регулирания пазар.

 

Щонов отново повтори мнението си, че цената не трябва да се увеличава шоково, а плавно, не защото тя не трябва да скочи повече, а защото едно скачане не върши услуга на никого. От думите на министъра се разбра, че под плавно той има предвид за 5 години, при промяна на цената на всяко тримесечие, което вече е допустимо по закон.

 

Министърът каза, че

 

има план как това да се случи

 

Той включва работата на държавните дружества и баланси в енергийната система. Този план ще бъде предложен и обсъден с ДКЕВР, но съответно решението за увеличаването на тока се взема от регулатора, посочи той.

 

Както беше обявено по-рано през седмицата, 5 са основните мерки, които се предвиждат за стабилизиране на системата. Те включват  разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Това са зелените централи, ТЕЦ Марица-Изток 1 и Марица-Изток 3, някои от когенерациите. С тях ще се преговаря за евентуално намаляване на задълженията, които НЕК е поела за закупуване на електроенергия.

 

Това ще бъдат дълги и тежки преговори, не скри Васил Щонов. Това ще покрие част от тази дупка от 1 млрд. лева, посочи той. Според министъра комбинацията от плавното увеличение на цената на тока и преговорите с централите ще намали този недостиг наполовина – до 500 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване