09/06/14 07:39
(http://e-vestnik.bg/)

Групировката “Ислямска държава” се установява в Североизточна Сирия

Ройтерс

Шериатът се налага с оръжие в ръка. Кадър от филма на Вайс нюз

В големите и малки градове в пустинните равнини на Североизточна Сирия отцепилата се от Ал Каида радикална групировка “Ислямска държава” вече е обхванала на практика почти всички страни на всекидневния живот. Групировката, прочула се с обезглавявания, разпъвания на кръст и масови екзекуции, осигурява електричество и вода, плаща заплати, контролира пътното движение и ръководи почти всичко - от пекарни и банки до училища, съдилища и джамии.

С безмилостните си действия на бойното поле и налагането на строгия вариант на исляма групировката наистина влезе във водещите новини и заглавията на първа страница, но местни жители казват, че до голяма степен силата й е в ефективното и в повечето случаи дълбоко прагматично умение да управлява.

Най-добра илюстрация за нейните методи е източната провинция Ракка. Членовете на групировката смятат тази провинция за пример за начина на живот в ислямския “халифат”, който се надяват един ден да се простира от Китай до Европа. В едноименната столица на провинцията - брулен от ветровете прашен град, в който допреди три години, когато започва войната, са живели четвърт милион души - групировката не е оставила извън свой контрол почти нито една служба или обществена услуга. “Ако сме честни, те вършат мащабна институционална работа. Това е впечатляващо”, казва пред Ройтерс активист от Ракка, който сега живее в граничен град в Турция.

В интервюта, давани от разстояние, местни жители, бойци от “Ислямската държава” и дори противници на групировката разказват как под ръководството на Абу Бакър ал Багдади тя е изградила за по-малко от година структура, наподобяваща съвременно правителство. Журналисти на Ройтерс не са в състояние да посещават района от съображения за сигурност.

Успехите на групировката много разтревожиха регионалните и западните сили. Миналия месец президентът на САЩ Барак Обама я нарече “тумор”, който трябва да бъде изрязан от Близкия изток, а американски самолети бомбардираха нейни позиции в Ирак.

Но “Ислямската държава” е проникнала толкова дълбоко във тъканта на живота в места като Ракка, че за самолетите на САЩ - да не говорим за иракските, сирийските или кюрдските войски - ще бъде почти невъзможно да я изкоренят само със сила.

НЕВЕСТА НА РЕВОЛЮЦИЯТА

Миналата година Ракка стана първият град, паднал в ръцете на бунтовниците, борещи се за свалянето на президента Башар ал Асад. Те нарекоха града “Невеста на революцията”. Различни бунтовнически групи, вариращи от твърдолинейни ислямисти до умерени следовници на исляма, поеха контрол върху града, но ислямистите имаха явно превъзходство.

“Ислямската държава” заграби властта, като безмилостно отстрани съперниците си сред бунтовниците. Тези, които критикуваха групировката, бяха убити, изчезнаха или избягаха в Турция. Алкохолът бе забранен. Магазините се затваряха следобед, улиците опустяваха с падането на нощта. Контактите с външния свят, включително с близките градове и села, бяха разрешавани само с посредничеството на медийния център на “Ислямската държава”.

Бунтовниците и активистите, които останаха, “се покаяха” - процедура, при която те се заклеват във вярност към Багдади и получават опрощение за “греховете си” спрямо “Ислямската държава”. Така или запазиха домовете си, или се вляха в редиците на групировката.

Но след първоначалните строги ограничителни мерки групировката започна да създава служби и институции, давайки ясен знак, че възнамерява да остане и използва района като база в похода си за премахване на държавните граници и създаването на ислямска “държава”. “Ние сме държава”, каза пред Ройтерс един емир, или командир. “Тук нещата са прекрасни, защото управляваме според Божия закон”.

Някои сунити, работили за правителството на Асад, са останали, след като обещаха, че ще са верни на групировката. “Гражданите, които нямат политическа принадлежност, се приспособиха към присъствието на “Ислямската държава”, защото хората се умориха и изтощиха, освен това, честно казано, защото те ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване