09/06/14 20:36
(http://www.klassa.bg/)

Двукракият робот Ахирес тича с 4.2 км/ч

 Японските роботи могат да говорят, да се усмихват и да реагират на човешка реч, но не можеха да тичат, пишеIngenieur.de
Сега обаче учени от Университета на Токио под ръководството на проф. Масатоши Ишикава са разработили двукрак робот, който вече успява да постигне човешко темпо.
Малкият робот Ахирес тича със скорост от 4.2 км/ч. Двата му крака са дълги само 14 сантиметра, което му позволява да се движи толкова бързо. Технологичното предизвикaтелство пред създателите му е било роботът да може да поддържа равновесие, докато тича. Те са намерили решение чрез съчетание на компютър и високоскоростна камера, която прави 600 снимки в секунда. Данните от изображенията се изпращат към компютър, който управлява баланса на Ахирес. Анализирайки информацията компютърът задава команди на моторите, които стабилизират робота при бягане. 
Проф. Ишикава е усъвършенствал баланса на робота до такава степен, че да може да направи салто и да се приземи стабилно на краката си. Следващата цел на учения е машина с човешки размери. Според предварителните изчисления такъв робот ще развива скорост от 20 км/ч. Проблемът, който се очертава е, че по-голяма машина ще се нуждае от значително по-голямо количество енергия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване