09/06/14 21:23
(http://www.klassa.bg/)

ИД екзекутира втори ливански войник

 Сунитската джихадистка групировка „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) екзекутира втори ливански войник, пленен в град на границата със Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизията на шиитското движение „Хизбула ал Манар“.

В сряда екстремистите от ИД екзекутираха сержант, заловен от тях в град Асрал, а в четвъртък убиха показно жител на града, обвинен във връзки с „Хизбула“.

Групировката екзекутира вече двама американски заложници и заплаши британски гражданин.

Според различни данни ИД държи в плен 23 или 26 ливански военни.

Друга екстремистка групировка, клонът на „Ал Кайда“ в Сирия „Джебхат ан Нусра“ (Фронт на победата), която също плени ливански войници в Арсал, поиска в замяна на свободата им да бъдат пуснати от ливански затвори 400 ислямисти, предаде още ИТАР-ТАСС, като се позова на агенция Либанкол. Тя е предала това условие на Катар, който посредничи за уреждане на въпроса.

„Джебхат ан Нусра“ държи в плен 23 представители на ливанските сили за сигурност, 11 войници и 12 жандармеристи, които залови при нападение срещу Арсал в началото на миналия месец.

Междувременно ИД взе в плен над 700 души в град Фалуджа в западната иракска провинция Анбар. Според местни медии сред пленниците има представители на силите за сигурност и държавни служители. Източник от градския съвет на Фалуджа съобщил, че ислямистите преследват всички служители в държавните институции в града.

В средата на юни "Ислямска държава" взе в плен 1700 курсисти от военна база край град Тикрит и съдбата им остава неизвестна.

Провинция Анбар е терен на няколкомесечни ожесточени сблъсъци между правителствените сили и ислямистите. Само в административния център Рамади и Фалуджа през август загинаха 268 души, а 796 бяха ранени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване